Србац у пројекту “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”: Уређују села слушајући глас мјештана

Дејан Јовичић
Србац у пројекту “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”: Уређују села слушајући глас мјештана

СРБАЦ - Грађани морају бити свјесни да је важно да се укључе у процес креирања и доношења одлука на локалном нивоу, јер својим иницијативама утичу на побољшање квалитета живота појединаца и заједнице у цјелини.

Рекао је то начелник Српца Млађан Драгосављевић који је истакао да ће из општинског буџета први пут бити издвојено 16.000 КМ за реализацију мањих пројеката које су кандидовали чланови савјета мјесних заједница.

Драгосављевић је навео да је Србац једна од 11 јединица локалне самоуправе у Републици Српској које су укључене у пројекат “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”, који финансирају владе Швајцарске и Шведске, а имплементира УНДП БиХ.

- Новом методологијом за унапређење рада мјесних заједница предвидјели смо бројне новине, а једна од њих је финансијска подршка за 13 пројеката који су на јавном позиву означени као приоритетни. Првобитно смо планирали да издвојимо 10.000 КМ за пет пројеката, али смо повећали износ због већег броја пријава. Радује нас заинтересованост мјештана, јер нам намјера није била само да ојачамо локалну инфраструктуру него и да повећамо ангажман грађана у општинском одлучивању - каже Драгосављевић.

Он је додао да је значајан дио пројеката мјесних заједница, који захтијевају већа новчана улагања, уврштен у Програм капиталних инвестиција општине Србац од 2023. до 2027. године.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријебљези Бранко Јефтић рекао је да им је одобрен новац за обнову крова подручне школе који је стар пола вијека.

- За сво то вријеме кров није мијењан и представља опасност за дјецу која се играју око школе. Због прокишњавања долази до урушавања зидова и подова и потребно је скинути постојећи цријеп и замијенити га лименим. Мјештани ће заједно са сувласником објекта који се налази унутар зграде школе такође сносити дио трошкова за прекривање објекта - рекао је Јефтић.

У мјесној заједници Корови кажу да им је неопходан мулчер за кошење простора око игралишта, омладинског дома, банкина поред пута и гробља.

- До сада смо за одржавање зелених површина позајмљивали мулчер и тримере од становника наше мјесне заједнице, а новом машином ћемо олакшати одржавање, поготово што се сваке недјеље на нашем игралишту игра фудбал и организују разна дружења - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Корови Владимир Девић.

Уколико општина Србац по завршетку пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ” буде међу три најбоље локалне заједнице које испуне одговарајуће критеријуме, предвиђени су грантови од стране донатора у износу од 20.000, 25.000 и 30.000 КМ.

Форум

Координатор пројекта за подручје општине Србац Далибор Кошутић рекао је да је новом методологијом рада мјесних заједница дефинисан будући начин организовања и дјеловања форума грађана.

- Одржаваће се по узору на некадашње зборове, али са много озбиљнијом припремом у коју ће бити укључен већи број људи попут координатора, иницијатора и фацилитатора који ће усмјеравати састанак с циљем квалитетнијег доношења одлука - рекао је Кошутић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана