Србац: Тековине НОР-а чувају уз помоћ општине и донатора

Дејан Јовичић
Србац: Тековине НОР-а чувају уз помоћ општине и донатора

СРБАЦ - Очување тековина Народноослободилачког рата у Српцу и преношење ових вриједности на будуће генерације олакшано је именовањем новог руководства удружења СУБНОР и већом подршком за њихов рад из општинског буџета.

Захваљујући ангажману новог предсједника Богдана Давидовића, уз помоћ донатора опремљена је канцеларија удружења, а пружена је и материјална помоћ за четворицу чланова удружења, као јединим преживјелим учесницима Народноослободилачког рата из Српца.

- Прошле године смо почели са праксом додјеле поклона четворици преживјелих учесника НОР-а, у склопу обиљежавања Дана побједе над фашизмом, а за похвалу је и гест Удружења пензионера општине Србац, које их је уврстило у списак за додјелу једнократне новчане помоћи - рекао је Давидовић.

Он додаје да су средства за опремање канцеларије, која се налази у згради Центра за социјални рад, добили од филијале НЛБ банке, која је поклонила половни рачунар и штампач, док је филијала Уникредит банке донирала шест канцеларијских столица.

- Захваљујем и Општинској управи која је средства из буџета за наш рад повећала са 3.000 КМ у прошлој на 4.000 у овој години - рекао је Давидовић.

СУБНОР сваке године организује најмање седам помена у част страдалих бораца и цивила из Другог свјетског рата, а њихова делегација полаже цвијеће и на 20 других локација приликом парастоса које организују друга удружења.

Предсједник Скупштине удружења Данило Кошутић каже да је народ србачке општине подигао 24 споменика који указују на то да је током НОР-а из ове општине погинуло, борећи се против фашизма, 457 бораца и 506 цивилних жртава рата.

- Приликом обиласка ових обиљежја уочили смо да има неколико спомен-плоча на којима треба освјежити слова, поправити постоља, уредити околину и прилазни пут. Потрудићемо се да сачинимо фото-документацију и направимо трошковник потребних средстава који ћемо доставити Општинском одбору за његовање традиције ослободилачких ратова - рекао је Кошутић.

Иако у србачкој општини има значајан број обиљежја из овог периода, у 17 насеља нису подигнути споменици страдалима у НОР-у. У међувремену се догодио и Одбрамбено-отаџбински рат након којег су подигнути споменици у готово свим селима у част страдалих бораца, као и централно спомен-обиљежје у центру Српца, на којем су уклесана имена свих погинулих у посљедњем рату.

- Наша размишљања су да би у наредном периоду било добро да на централном обиљежју буду уклесана и имена свих 457 погинулих у Другом свјетском рату и тако сачувани од заборава они којима у мјесним заједницама нису подигнута спомен-обиљежја - рекао је Кошутић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана