Србац: Средњошколцима шанса за први хонорар

Дејан Јовичић
Србац: Средњошколцима шанса за први хонорар

СРБАЦ - Србачки средњошколци добиће прилику да стекну прво радно искуство захваљујући пројекту удружења грађана "Ц.Е.З.А.Р." и Министарства породице, омладине и спорта РС под називом "Запосли средњошколца", чија ће реализација почети ових дана.

Извршна директорица удружења Тања Шњегота каже да пројекат обухвата двије фазе, обуку и једномјесечни програм запошљавања, како би десет ученика стекло практична знања и вјештине и добило свој први хонорар.

- Обука ће се организовати у Клубу за тражење посла у Српцу, који дјелује у оквиру Завода за запошљавање. Ријеч је о припреми средњошколаца прије одласка на радно мјесто, а на њој ће учесници имати прилику да стекну знања и вјештине релевантне за тражење посла, који ће додатно утицати на њихово самопоуздање и мотивацију - истакла је Шњегота.

Она додаје да програм запошљавања подразумијева распоређивање младих по фирмама и установама гдје ће провести мјесец дана и за то добити одређену накнаду. Хонорари су обезбијеђени путем пројекта, а пословним субјектима ће се оставити на избор да ли ће тај хонорар повећати.

- Број средњошколаца који ће добити прилику да учествују у пројекту је ограничен на десет, а радни ангажман ће трајати мјесец дана, од десет до 20 сати седмично - каже Шњегота.

Избор ће се вршити на основу пријава, а предност ће имати ученици трећих и четвртих разреда средње школе. Додатну предност у бодовању ће имати ђаци са бољим просјеком оцјена, а у обзир ће се узети и досадашњи активизам, односно број волонтерских сати, те мотивација коју покажу кандидати.

- Позив за достављање пријава је отворен до понедјељка, а надамо се да ће интересовање показати и они ученици који до сада нису били активни - рекла је Шњегота.

Пријаве се могу извршити у просторијама удружења или путем електронске форме, која је доступна на "Фејсбук" страници удружења.

- Пословни субјекти који желе да учествују у пројекту све информације могу добити у просторијама удружења или на бројеве 051/928-126 и 065/816-107. Могућа је и пријава путем и-мејл адресе здравосрбацЖџахоо.цом. Рок за достављање пријаве пословних субјеката отворен је најкасније до 25. фебруара - додала је Шњегота.

Социјални дан

Прилику да се упознају са радним навикама србачки средњошколци су имали и ранијих година кроз акцију "Социјални дан", коју је организовала Асоцијација средњошколаца у БиХ. Ученици су тада на један дан мијењали клупе волонтирајући на радним мјестима у локалним предузећима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана