Србац: Снови о топлом дому постају јава

Дејан Јовичић
Србац: Снови о топлом дому постају јава

СРБАЦ - Фонд солидарности Борачке организације из Српца уручио је још четири грађевинска пакета ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима захваљујући којима ће снови ових Српчана о сигурном крову над главом и бољим условима за живот ускоро постати јава.

Грађевински материјал јуче је добио Миле Сивац из Лилића, демобилисани борац друге категорије који живи у скромним условима.

Пакет чија је вриједност 2.000 КМ садржи грађу и лим за адаптацију крова.

- Живим у стамбеном контејнеру који прокишњава, тако да ће ми добро доћи ова помоћ како бих изградио кров. Много ми значи подршка Фонда јер сам незапослен - каже Миле.

РВИ шесте категорије Зоран Црномарковић из Разбоја Љевчанског, који је за изградњу нове куће добио материјал вриједан око 4.000 марака, станује у неусловној просторији магацина некадашњег трговинског предузећа “Посавина”.

- Како немам земљишта у властитој својини, обратио сам се Савјету мјесне заједнице и на велико задовољство, уз подршку одборника Јордана Куваље из мог села, грађевински плац брзо је пронађен. Мојој срећи није било краја када ми је стигао и грађевински материјал. Планирам да градим кућу од тридесетак квадрата - каже Зоран, који је тешко рањен на возућком ратишту 1995. године.

Демобилисани борац Дарко Вученовић из Повелича за адаптацију куће добио је електро и водоматеријал у вриједности од око хиљаду марака.

- Успио сам да изградим кућу, али због недостатка средстава нисам у могућности да уредим унутрашње просторије. Захваљујем Борачкој организацији која је имала разумијевања за моје потребе - рекао је Вученовић.

Сими Врејићу, демобилисаном борцу друге категорије из Ситнеша, такође је ових дана уручен електро, водо и грађевински материјал у вриједности од око 1.200 КМ. Симо ће овим материјалом увести прву фазу струје и воде, те малтерисати унутрашњост куће коју је изградио прије пет година.

Путем овог хуманитарног фонда раније је додијељен грађевински материјал у износу од 5.000 КМ за градњу куће демобилисаном борцу Славку Руднику из Горњих Срђевића, као и новчана помоћ за адаптацију куће за демобилисане борце Раденка Стојковића из Доње Лепенице и Гојка Марића из Бардаче, а предсједник Борачке организације Србац Горан Плотан рекао је да би до краја године грађевински пакет требало да буде уручен бар још једном борцу.

- Ово нису обећања како су многи мислили када смо оснивали фонд, већ реалност. Сачинили смо листу од 22 приоритета и до краја наредне године ријешићемо њихове стамбене проблеме - рекао је Плотан, додавши да је до сада укупно издвојено 13.125 КМ.

У Борачкој организацији Србац кажу да се средства у Фонду солидарности обезбјеђују од борачке чланарине и донација привредних фирми, виших органа власти и фондова.

- Покренули смо и занимљиву иницијативу да се у стамбено збрињавање борачких категорија укључе и све политичке странке, од којих се очекује да смање издвајања за билборде, плакате и летке и да дио тих средстава уплате на рачун Фонда солидарности - казао је Плотан.

Он је још једном упутио позив привредним субјектима и осталим правним лицима, као и свим грађанима Српца да, у складу са могућностима, помогну донацијама и прилозима Фонду солидарности.

Средства се могу уплатити на жиро-рачун Борачке организације општине Србац - Фонд солидарности: 567-353-27000041-19.

Категорије

Фонд солидарности Борачке организације Србац пружа помоћ инвалидима пете и нижих категорија који нису обухваћени законским прописима и који до сада нису могли да конкуришу за средства која се обезбјеђују на републичком нивоу како би ријешили стамбено питање. Додатне информације могу се добити у канцеларији Борачке организације у Српцу или на телефон 051/926-518.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана