Србац: Производњом љековитог биља до додатних прихода

Agencije
Србац: Производњом љековитог биља до додатних прихода

СРБАЦ - Двадесет чланица Удружења жена из Српца заинтересовано је за производњу и прераду љековитог биља у склопу програма подршке младима и женама из руралних подручја под покровитељством УСАИД/Сњеден програма “Фарма два”.

 

На презентацији програма која је одржана у Српцу договорено је да се на најмање двије локације заснује огледно поље површине око 500 квадратних метара на којем ће се засијати врсте као што су лаванда, тимијан и вријесак, а сви трошкови биће покривени пројектом.

- Учеснице пројекта ћемо кроз четири обуке спровести кроз све процесе, од сјетве, садње, жетве и бербе, преко прераде и финализације производа од етеричног уља као што су сапуни, мирисне свијеће и слично. Обезбиједили смо и подршку у пласману производа на тржиште - рекао је стручни консултант Петар Нинић. Он је додао да је ово добра прилика за додатну зараду онима који већ имају посао, а нарочито незапосленима, који могу остварити значајан извор прихода.

Пројекат ће имплементирати фирма “Планта Бела” из Требиња, чија је представница Слободанка Поповић истакла да је обезбијеђена набавка комплетне опреме, ђубрива, сјемена и садног материјала.

Једна од огледних парцела биће подигнута на имању пензионерке Бране Лончар из Српца, која је чланица србачког Удружења жена.

- Веома сам заинтересована за овај пројекат јер имам одређена искуства у биљној и пољопривредној производњи. Сматрам да се на овај начин може значајно поправити материјални положај жена на селу - рекла је она.

Предсједница Удружења жена Србац Весна Смиљанић казала је да је пријатно изненађена одзивом жена, будући да је њихов колектив формиран тек у овој години.

- Ако би само једна жена извукла материјалну корист од овог пројекта, био би то велики успјех - истакла је Смиљанићева.

Д. Ј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана