Србац: "Перутнина Птуј С" ускоро извози у ЕУ

Srna
Србац: "Перутнина Птуј С" ускоро извози у ЕУ

СРБАЦ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас током посјете предузећу "Перутнина Птуј С" у Српцу да ће ова компаније ускоро добити извознички број чиме ће јој бити омогућен извоз производа у ЕУ.

"Радује ме чињеница да менаџмент овог предузећа има добру сарадњу са локалном заједницом. Овај прерађивачки капацитет има 150 локалних коопераната, то је добра шанса за развој перадарства у Српцу и веома је значајно да се овако организованој компанији у Републици Српској омогући излаз на страна тржишта", рекао је Кошарац новинарима.

Кошарац је нагласио да ће се у наредном периоду активно радити на томе да се омогуће нова тржишта за произвођаче из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, чиме ће Министарство спољне трговине дати најбољи подстицај развоју прерађивачких капацитета. Он је напоменуо да предузећима из Републике Српске и ФБиХ треба дати исту шансу и могућност да се баве спољнотрговинским прометом, али да, нажалост, није затекао такво стање по доласку на чело овог министарства.

"Кад је у питању извоз пилећег меса, затекао сам стање да само два предузећа, и то оба из ФБиХ, имају могућност извоза у земље ЕУ, што је за мене потпуно неприхватљиво, познавајући какве капацитете имамо у овом сектору", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је политика Министарства сада таква да неће бити привилегованих, односно да сви који испуњавају услове могу да обављају спољно-трговински промет и са ЕУ и са другим тржиштима.

Кошарац је додао да је из тог разлога захтијевао од Канцеларије за ветаринарство, која је у саставу Министарства спољне трговине и еконоских односа, да се предузму активности како би "Перутнина Птуј" из Српца добила извознички број.

Он је напоменуо да је прије посјете "Перутнини Птуј С" разговарао са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем, те да је веома задовољан радом локалне заједнице.

"Водили смо конструктиван разговор. Начелник размишља како унаприједити пословни амбијент и на бази наше сарадње смо утврдили да овој компанији треба омогућити извоз као развојну компоненту", додао је Кошарац.

Руководилац производње у "Перутнини Птуј С" Велибор Поповић рекао је да је прва производња у овом предузећу покренута 2006. године, а да су сада дошли у позицију да ускоро добију извозни број за ЕУ.

"То ће нам омогућити приступ новим тржиштима. Очекујемо да ће нама бити лакше јер наш бренд је познат у Европи. У цијелом овом процесу морам се захвалити Канцеларији за ветеринарство и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, који су нам помогли да добијемо квалитетне смјернице шта све треба да урадимо да би имали калитетан производ на тржишту гдје можемо представити и нас и наше институције", навео је Поповић.

Он је додао да је у посљедње четири године уложено много у реконструкцију.

"У току ове године ће бити завршена укупна инвестиција од 4,5 милиона КМ, а прије три године смо уложили милион КМ у санацију погона. У наредном периоду очекујемо подизање производње за 20 одсто", истакао је Поповић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да је са министром Кошарцем разговарао о важним питањама за ову општину, међу којима и о дивљој депонији.

"Договорили смо се да заједничким дјеловањем нађемо средства из фондова за санацију те депоније", рекао је Драгосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана