Спорт одувијек био спона пријатељских народа

Дејан Јовичић
Спорт одувијек био спона пријатељских народа

СРБАЦ - Међународни онлајн шаховски турнир који је одигран протеклог викенда у србачкој библиотеци између домаћих и руских шахиста постаће традиционалан и одржаваће се најмање једном до два пута годишње.

Ово је потврдио директор библиотеке Бранко Савановић који је изразио задовољство што је Србац био домаћин несвакидашњег спортског догађаја који је окупио врсне шахисте из Бањалуке, Српца и Москве.

Сусрет је симболично назван пријатељским мечом између Русије и Републике Српске, а побједу су увјерљиво остварили гости, који су наступили у име Московског шаховског савеза и потврдили да је Русија била и остала свјетска шаховска велесила.

- У немогућности доласка руских шахиста у Србац због епидемиолошке ситуације организовали смо турнир на 14 плоча који се играо путем интернета, на специјализованој шаховској платформи, а резултати који су остварени бодовали су се за интернационалну ранг-листу. Видјело се у старту да ће се наши шахисти тешко носити са мајсторима из Русије који дуго играју на високом нивоу на међународној сцени - рекао је Савановић.

Турнир је трајао два часа, а играо се брзопотезни шах у којем су играчи на располагању имали само три минута уз додатак од двије секунде након сваког одиграног потеза. Домаће шахисте представљало је десет чланова Центра за унапређење и развој шаха “Гамбит” из Бањалуке и четири члана Шаховског клуба Србац.

Предсједник “Гамбита” Немања Шипка рекао је да се руска екипа боље снашла у брзом темпу игре и заслужено однијела побједу.

- Ово је за нас било велико искуство и почетак будуће сарадње, јер уколико се ситуација са пандемијом вируса нормализује, вољели бисмо угостити пријатеље из Русије, али и отпутовати код њих у узвратну посјету, јер ипак сви више преферирамо мечеве уживо - рекао је Шипка.

Предсједник Московског шаховског савеза Сергеј Николајевич Попов у обраћању путем видео-линка похвалио је турнир и додао да међу играчима из Српске има неколико перспективних играча којима се смијеши блистава шаховска каријера.

- Одушевљени смо квалитетом мечева и жеља нам је да их играмо барем на сваких пола године, уз већи број учесника. Ми смо спремни да одиграмо турнир и на 50 плоча - рекао је Попов.

Он је подсјетио да су Совјетски Савез и Југославија током седамдесетих година прошлог вијека доминирали на свјетској шаховској сцени, подсјетивши на легендарне мечеве совјетског шахисте Михаила Таља 1959. године у Бледу, Загребу и Београду и чувени меч СССР-а и остатка свијета који се 1970. године одиграо у Београду.

- Кроз историју су нас везали многи спортски догађаји који се нису прекидали до данашњег дана и надам се да ћемо организовати још неке сличне манифестације које ће зближити наша два народа - истакао је Попов.

Организацију турнира у Српцу подржала је Амбасада Руске Федерације у БиХ, а почетак мечева је путем видео-линка озваничила аташе за културу Анастасија Гајдаљенок. Организатор је била Народна библиотека Србац, а покровитељ општина Србац.

Центар

Директор србачке библиотеке Бранко Савановић рекао је да је овим спортским догађајем најављено формирање центра за изучавање руског језика у Српцу, чији почетак рада се очекује до краја априла.

На свечано отварање требало би да стигну представници Државног техничког универзитета у Тамбову, који ће држати предавања, као и Министарства просвјете и културе РС, који су дали сагласност на отварање центра у Српцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана