Споменик културе у Бијељини добија нови сјај

Љиљана Алексић
Споменик културе у Бијељини добија нови сјај

БИЈЕЉИНА - Вјерници католичке вјероисповијести у Бијељини предстојећи Божић дочекаће у обновљеној цркви Пречистог срца Маријина, гдје је у току завршно уређење унутрашњег дијела ове грађевине, једне од најстаријих у Семберији.

Жупна црква изграђена је 1886. године, а 2015. године проглашена је спомеником културе у БиХ због историјске и архитектонске вриједности.

Током прошле године ријешен је вишегодишњи проблем влаге, изграђен нови кров, одводи и стазе око цркве, прикључена струја и уређена фасада.

- Када смо све то завршили, мислили смо да су радови окончани, међутим, увидјели смо да има додатних послова. Ове године фокусирали смо се на уређење унутрашњости цркве. Морали смо обијати зидове, урадити нове електроинсталације, наново све малтерисати, радити нове стропове и куполе. Сада приводимо крају радове на поду објекта који је у потпуности замијењен - рекао је жупник у цркви Пречистог срца Маријина у Бијељини велечасни Андреј Лукановић.

Око стотињак католика, колико их има у Бијељини, али и многи вјерници из иностранства, божићне празнике прославиће у реновираном објекту. 

- У поноћ ће бити служена миса поноћка и очекује се велики број вјерника из иностранства који празник проводе на овим просторима. Тако смо планирали и убрзано завршавамо посљедње радове. Ових дана треба да нам стигне нови олтар од камена, што ће бити круна свега - каже велечасни Лукановић.

Сама црква и вјерници не могу обезбиједити довољно новца за обнову, па се послови успјешно завршавају захваљујући донацијама и помоћи локалне заједнице. У досадашњу реконструкцију је уложено око пола милиона марака.

- Државне институције Републике Хрватске су помогле у два наврата са по око 80.000 марака, добили смо од града Бијељине 10.000 марака за непредвиђене радове којих је било, а сва остала средства смо добили од црквених институција широм свијета и Европе - рекао је велечасни Лукановић.

Када би, као и многи други споменици културе у БиХ, чекали помоћ институција који се баве заштитом оваквих објеката, вјероватно би пропали.

- Морам истаћи да нам је Завод за споменике културе помогао почетком ове године са 5.000 марака, али је то ипак кап у мору, иако смо захвални на свакој врсти помоћи - навео је он.

Послова, како истиче велечасни Лукановић, има још, а у наредном периоду планирано је постављање нове ограде око објекта.

- Надамо се да ћемо и ту имати помоћ локалне заједнице јер смо обећања добили. За обнову постојеће ограде, која је стара више од 50 година, биће нам потребно око 80.000 марака. Надам се да ћемо успјети прикупити средства и онда можемо рећи да је црква обновљена у потпуности - навео је он.

ПОМОЋ

Велечасни Андреј Лукановић истиче да вјерницима помажу кроз бијељински жупни “Каритас”.

- Помажемо онима којима је помоћ потребна током цијеле године, а не само пред празнике. Набављамо храну и хигијенске потрепштине - навео је он и додао да су организовали и акције набавке шпорета и дрва онима који то немају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана