Спасавање живота у бијељинској болници мисија која не стаје

Љиљана Алексић
Спасавање живота у бијељинској болници мисија која не стаје

БИЈЕЉИНА - Непрестана борба против вируса корона и даноноћни рад запослених у бијељинској Болници “Свети врачеви” обиљежили су у највећој мјери прошлу годину, а упоредо су увођене нове, савремене процедуре и први пут изведене сложене операције којима су спасени животи пацијената.

Директор ове здравствене установе Златко Максимовић истиче да, упркос свим изазовима са којима се сусрећу, спремно настављају даљу борбу против “ковида 19”.

- Поносан сам на пожртвованост здравствених радника у овим тешким временима и на морал који показују упркос тешким условима у којима раде - истакао је Максимовић.

И за вријеме празника предаха за медицинаре није било, а рађена су и тестирања на корону.

- Наша ПЦР лабораторија, која дневно обавља око 200 тестирања, ради без прекида захваљујући, прије свега, ангажману молекуларног биолога из Београда Николе Танића, који је за претходних шест мјесеци обучио пет микробиолога и молекуларних биолога за рад у ПЦР лабораторији - рекао је Максимовић.

Упркос “ковиду”, недавно је са 24-часовним радом почела и ангио сала. Формиран је тим са начелником Одјељења за интерне гране бијељинске болнице Александром Јањичићем на челу који је већ обавио неколико процедура у ангио сали.

- Циљ је да од момента када се успостави први медицински контакт са пацијентом са акутним инфарктом миокарда до доласка у ангио салу не прође више од два сата - рекао је Јањичић наводећи да су кардиоваскуларне болести водећи узрок смртности у свијету и код нас.

Јањичић је интервенисао и у “ковид” болници.

- Имплантирао сам привремени пејсмејкер пацијенткињи са акутним инфарктом миокарда која је била позитивна на вирус корона. Та интервенција је са високим ризиком због продуженог блиског контакта медицинских радника и “ковидом” зараженог пацијента. Услови рада су отежавајући, заштитна опрема ускраћује мануелне способности и увијек постоји ризик да се особље зарази током интервенције, али то је наш посао и наша одговорност. Ми смо задовољни јер смо овом интервенцијом спасли један живот, то је сигурно - каже Јањичић.

Осим тога, крајем прошле године хируршки тим Болнице “Свети врачеви” са васкуларним хирургом Немањом Јанковићем на челу извео је комплексан хируршки захват којим је двадесетчетворогодишњем пацијенту спасао руку, након чега је у потпуности враћена у функцију.

- Ово су ријетке, али и захтјевне операције које се изводе након масивних повреда са обилним крварењима, гдје је неопходно извршити реконструкцију комплетног ткива са крвним судовима и нервима. То захтијева стручан тим, што ми имамо у нашој установи. Код овог пацијента радило се о веома тешкој повреди лијеве подлактице која је захтијевала реконструкцију мишића, тетива, нервних и васкуларних структура - рекао је Јанковић.

И у другим областима хирургије урађене су нове процедуре. Специјалиста ОРЛ Нада Савић успјешно је извела операцију ургентне трахеотомије која је омогућила проходност већ затворених дисајних путева.

- Ово стање се данас веома ријетко среће у пракси, посебно је ријетко код одраслих особа. Карактерише га драматична клиничка слика која се развија, те пацијент у здравствену установу долази са малим шансама за преживљавање, а смрт настаје због опструкције дисајних путева. Трахеотомија код пацијенткиње са акутним епиглотитисом је отежана, те су брза и спретна реакција оториноларинголога и анестезиолога, као и наш синхронизован рад били пресудни у датим тренуцима - објаснила је Савићева и додала да је ријеч о бактеријској инфекцији гркљанског поклопца која може довести до нагле опструкције дисања и смрти.

Заслуге

У Болници “Свети врачеви” поносни су на Орден заставе Републике Српске са сребрним вијенцем којим их је одликовала предсједница РС Жељка Цвијановић поводом Дана Републике за изузетан допринос у заштити становништва и очувању јавног здравља у вријеме пандемије вируса корона.

У Бијељину је почетком године стигао још један дар од предсједнице Српске која је златником даривала дјечака Максима Марковића, који је на свијет дошао минут након поноћи као прва беба рођена у Српској у овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана