Сорте из ЕУ брже стижу на домаће њиве

Милијана Латиновић
Сорте из ЕУ брже стижу на домаће њиве

БАЊАЛУКА - Пољопривредни произвођачи у Републици Српској од сада ће бити у истој равни са онима у Европској унији, јер ће надохват руке имати најновија сјемена и хибриде који ће омогућити веће приносе и бољу конкурентност домаћих пољопривредника.

Истичу то саговорници “Гласа Српске” коментаришући измјене Закона о сјемену пољопривредног биља које је недавно усвојила Народна скупштина РС. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да се потребе домаћег тржишта у сјеменској производњи подмирују највећим дијелом из увоза. До сада је на снази био закон којим је било прописано да се без испитивања на огледном пољу и у лабораторији могу признати сорте које су регистроване у земљама у окружењу са којима граничи БиХ, а које имају сличне агроеколошке услове.

- Међутим, с обзиром на то да је Хрватска чланица Европске уније, у Републици Српској су се признавале и прометовале само сорте сјемена признате у Србији - навели су у Министарству пољопривреде.

То је подстакло надлежне да измијене закон да би била створена могућност признавања сорти регистрованих у чланицама ЕУ без испитивања на огледном пољу или у лабораторији, ако имају сличне агроеколошке услове.

- На овај начин пољопривредни произвођачи добијају нове сорте и хибриде сјемена, а увозници и дистрибутери могућност да лакше аплицирају и једноставније добијају одобрење за регистрацију сорти и хибрида које су већ испитане у чланицама ЕУ или државама у окружењу са којима граничи БиХ - појаснили су у ресорном министарству.

Агроном Момо Видовић, који се сјеменарством бави већ 30 година и координатор је за све увознике сјемена у БиХ, истакао је да се до сада губило много времена приликом регистрације нових хибрида.

- Након што се појави неки нови хибрид у ЕУ, па док се региструје у Србији, а потом дође до наших произвођача прођу и три или четири године. Измјене закона ће убрзати све те процедуре. Нове сорте и хибриди садрже у себи нове технологије, што ће унаприједити нашу производњу. Домаћи произвођач ће коришћењем тих сјемена постићи веће приносе, производња ће бити профитабилнија, а осим тога произвођачи ће бити боље позиционирани на тржишту - рекао је Видовић.

Додао је да су осим произвођача на добитку и увозници сјемена, али и држава, јер захваљујући већем приносу по хектару већи је и ПДВ.

Пољопривредни произвођач из мјеста Повелич код Српца Драган Ковачевић рекао је да ће очекује да ће сјеменским материјалом из Европе унаприједити производњу.

- Новије сорте које нам нису биле доступне раније моћи ћемо да засијемо на својим парцелама и то ће и те како добро доћи. Самим тим очекујемо и веће приносе - рекао је Ковачевић, који на 50 хектара обрадивих површина сије кукуруз. До сада је користио увозно сјеме из Србије, а већ од наредне сјетве, очекује Ковачевић, на својим њивама требало би да засије и хибриде са европског тржишта.

Примјена

Момо Видовић је истакао да су измјене Закона о сјемену пољопривредног биља велики напредак за Српску.

- Очекујемо објаву у “Службеном гласнику РС”. Увозници имају довољно времена да припреме документа за регистрацију и увоз нових хибрида да би они били доступни нашим пољопривредницима већ од идуће прољећне сјетве - рекао је Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана