Соларни систем на Средњошколском центру "Василије Острошки"

Срна
Foto: СРНА

СОКОЛАЦ- Соларни систем за производњу струје постављен је на објекат Средњошколског центра "Василије Острошки" на Сокоцу, чиме ће трошкови за електричну енергију у овој установи бити умањени за око 30 одсто, рекао је данас директор ове школе Мирослав Максимовић.

Он је навео да ће соларни панели постављени на кров школе производити струју која ће ићи у мрежу "Електропреноса БиХ", а рачуни за потрошену струју биће умањени за количину произведену на овим панелима, односно мини-електранама.

"Наша школа се налази на осунчаном дијелу и панели су постављени на најсунчанијем дјелу објекта и вјерујемо да ће бити од користи нашој школи", навео је Максимовић и изразио наду да ће ова установа имати могућности и средства да на овај систем буде прикључено још панела који би произвели укупну потребну струју за школу.

Соларни систем поставили су представници Градске развојне агенције Источно Сарајево, а пројектни менаџер у тој агенцији Бојан Окука изјавио је новинарима да су панели постављени у оквиру пројекта "Сачувајмо енергију заједно", који се спроводи од марта до октобра.

Он је навео да је кроз пројекат, осим постављања ових мини-соларних електрана на три објекта у којима су четири средњошколска центра у граду Источно Сарајево, урађена и анализа стања енергетске ефикасности, за четири средњошколске установе и девет основних школа.

"Наше заједничке процјене су показале да се годишње на новоу сваке школе годишње може уштедјети 1.000 до 1.300 КМ на утрошку електричне енергије, кроз ове мини-електране", рекао је Окука.

Он је додао да ове мини-соларне електране имају капацитет 4,7 киловата и да је њихова могућност производња од 7.000 до 8.000 киловат-часова електричне енергије годишње, што зависи од броја сунчаних дана.

Према његовим ријечима, анализа стања енергетске ефикасности урађена кроз пројекат показала је гдје треба улагати и припремљени су улазни параметри потребни за неке будуће пројекте које ће Градска развојна агенција креирати и аплицирати према различитим амбасадама и фондовима у којима је приоритет енергетска ефикасност.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је Срни да је пројекат "Сачувајмо енергију заједно" финансирала Амбасада Чешке у БиХ.

Према њеним ријечима, циљ је да буду обухваћене градске средње школе и увођење одрживог система употребе обновљивих извора енергије кроз успостављање соларних система.

Пандуревићева је истакла да су кроз пројекат набављена и постављена три соларна система на објекте средњих школа и реализована је промотивна кампања.

Она је навела да је укупан буџет пројекта 46.620 КМ, од чега је Амбасада Шведске финансирала 68 одсто, односно 31.700 КМ, док је Развојна агенција града Источно Сарајево у суфинансирање пројекта уложила 14.900 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана