Соколачки планинари обиљежили славу и 11 година постојања

Срна
Соколачки планинари обиљежили славу и 11 година постојања

СОКОЛАЦ - Планинарско друштво “Гласинац” са Соколца прославило су славу - Светог великомученика Димитрија и обиљежило 11 година постојања.

Секретар друштва Вера Мијатовић рекла је Срни да је круна њиховог вишегодишњег рада изградња и рад на даљем уређењу Планинарског дома “Црвене стијене” на локалитету Надроманија.

“Кроз јавне позиве за подршку пројектима невладиних организација град Источно Сарајево подржао је наш пројекат жСаградимо планинарски дом Црвене Стијенеж”, навела је Мијатовићева.

Мијатовићева је додала да је и општина Соколац подржала планинарски пројекат “Оаза мира – Добро дошли на Романију”, кроз које је у најбољем свјетлу промовисана ова планина.

Посебно задовољство, истакла је, чине им тренутне активности на проширењу туристичке понуде на Романији у оквиру пројекта “Инџој Сарајевско-романијски регион” кроз који је почела изградња “Виа ферата” - осигураног планинарског пута за љубитеље адреналинског планинарства.

Мијатовићева је нагласила да је пројекат “Магична пењалишта”, такође, у имплементацији, којим је осмишљено 30 смјерова који пружају могућност за пењање и почетницима и професионалцима.

“У бенефите овог пројекта убрајамо мапирање потенцијала, едукацију кадра, те промоције на интернету и телефонске апликације под зајендичким називом жмагична пењалишта БиХж”, навела је она.

О постигнутим резултатима у протеклих годину дана, Мијатовићева је поменула више излета на Црвене стијене у оквиру пројекта “Разгледница са Романије”, које су финансирали Омладинска банка Соколац и Фондација “Мозаик”, у складу са мјерама заштите од ширења вируса корона.

Соколачки планинари учествовали су у ходочасничким путовањима манастиру у Кнежини и Озерковићима, у походима на Пјеновац, Жепске планине, Требевић, Височицу, Зеленгору и Тару, посјетили манастире Тврдош, Завалу, Житомислиће и Пребиловце, те водопаде Берег и Скакавац.

Чланови “Гласинаца” били су ангажовани и у организовању и допремању помоћи старијим и угроженим лицима у првим мјесецима епидемије вируса корона.

Планинари “Гласинца” данас су присуствовали празничном богослужењу у манастиру на Равној Романији и обавили чин ломљења славског колача, поводом крсне славе друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана