Соколац: Позитивно пословање у овој години, приходи преко 400.000 КМ

Srna
Соколац: Позитивно пословање у овој години, приходи преко 400.000 КМ

СОКОЛАЦ - Соколачко Шумско газдинство "Романија" у првих шест мјесеци ове године остварило је позитиван пословни резултат и приходе од око 400.000 КМ, а тренд раста настављен је и у јулу, рекао је Срни вршилац дужности директора овог газдинства Страхиња Башевић. Он је истакао да запослени у овом газдинству настоје да тренд позитивног пословања буде остварен и до краја ове пословне године.

Башевић је навео да је за седам мјесеци ове године осјечено 88.178 метара кубних шумских дрвних сотримената, што је 16 одсто више од планиране количине у том периоду.

Он је навео да су у другој фази производње, извучена 84.434 метра кубна или 12 одсто више од плана за седам мјесеци.

Према његовим ријечима, у наведеном периоду продато и отпремљено је 79.732 метра кубна шумских дрвних сортимената, што је за пет одсто више од плана.

"У току ове године морали смо да санирамо штету насталу у два наврата у олујном вјетру и процијењено је да ће укупне ванредне сјече достићи око 30.000 метара кубних на крају године, због чега смо за исти износ морали да умањимо редовну сјечу да би санирали штету и унаприједили здравствено стање шума", рекао је Башевић.

Он је нагласио да се пандемија вируса корона одразила на производни и економски аспект пословања соколачког газдинства, јер се у првом дијелу производња морала одвијати са минималним бројем радника у складу са мјерама Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације.

Башевић је нагласио да је и пласман њихових производа био отежан и да су створене велике залихе шумских дрвни сортимената, због отежаног пласмана полу и финалних производа у области дрвопрераде као ланчана реакција стања у привреди у региону.

Он је навео да је соколачко Газдинство финансирало асфалтирање шумских камионских путева у укупној вриједности од 260.000 КМ на четири путна правца, Каљина–Ширјевићи, Каљина-Баре, Ново Село-Буковик и Подпећине-Кусаче, у првом дијелу ове године.

У другом дијелу године, како каже, планиране су поправке шумских камионских путева на подручјима гдје се врши експлоатација шума и гдје је процијењено да су приоритетне интервенције у одржавању.

"У завршној фази је процедура јавних набавки, уступање радова за извођење поправки и врло брзо ће кренути те активности на путевима укупне дужине око 90 километара пројектоване вриједности 122.000 КМ у пет радних јединица које послују у оквиру овог Шумског газдинства", навео је Башевић.

Он је нагласио да се, осим тога, за реконструкцију, поправку и одржавање шумских камионских путева издваја 10 одсто од продаје шумских дрвних сортимената на шумском камионском путу за три општине, Соколац, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево у укупном износу од 1.400.000 КМ за ову годину.

Према његовим ријечима, дио од тих средстава локалне заједнице треба да издвајају за одржавање локалних путева према Закону о шумама.

Башевић је закључио да ће ШГ "Романија" наствити тренд позитивног пословања, јер је циљ руководства овог газдинства консолидација стања и стављања Газдинства у позицију ликвидног пословања, односно у групу најуспјешнијих у "Шумама Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана