Соколац: Подијељено 130 пакета помоћи женама из седам општина

Srna
Соколац: Подијељено 130 пакета помоћи женама из седам општина

СОКОЛАЦ - Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске јутрос су на Сокоцу подијелили 130 пакета помоћи женама са села из вишечланих породица из седам општина на подручју Сарајевско-романијске и горњодринске регије.

 

Руководилац Подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Јелена Мићић рекла је Срни да један пакет садржи 15 једнодневних товних пилића, 90 килограма концентрата за исхрану и потребне витамине.

Она је додала да жене које учествују у овом пројекту, осим труда око това пилића неће имати других трошкова у обезбјеђењу хране, те се очекује да ће добити 40 до 50 килограма пилећег меса за своју породицу.

"Приоритет Републике Српске у овом тренутку, поред сузбијања епидемије вируса корона и њених посљедица на здравље становништва, јесте и да се произведе што више хране и обезбиједи сигурност становништва", рекла је Мићићева.

Према њеним ријечима, овај вид подршке женама Сарајевско-романијске регије организован је у оквиру пројекта "Формирање џендер тима и иницирање иновативне џендер акције за родно одговорно буџетирање на регионалном нивоу", који спроводи ресорно министарство.

Мићићева је додала да пројекат подржава организација УН жене, уз финансијску помоћ Шведске и у партнерству са Џендер центром Републике Српске.

Она је навела да је обезбијеђено укупно 200 пакета товних пилића који ће данас бити подијељени у Сарајевско-романијској и горњодринској регији.

Мићићева је навела да је на Сокоцу подијељено 130 пакета помоћи за жене са подручја општина Рудо, Вишеград, Чајниче, Рогатица, Ново Горажде, Соколац и Хан Пијесак.

Блаженка Јањушевић из села Соколовићи код Сокоца, мајка петоро дјеце, рекла је да ће јој ова помоћ значити много у обезбјеђивању хране за њену вишечлану породицу.

Раде Томовић са Хан Пијеска, који је преузео пакет товних пилића и потребну храну, каже да за његову породицу овај вид помоћи значи много, јер ће без икаквих трошкова уз мало труда добити довољно пилећег меса. Он је захвалио донаторима за помоћ женама на селу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана