Соколац обиљежио свој дан и крсну славу: Повеља општине књижевнику Момиру Крсмановићу

Срна
Соколац обиљежио свој дан и крсну славу: Повеља општине књижевнику Момиру Крсмановићу

СОКОЛАЦ - Соколац је данас обиљежио Дан општине и крсну славу светог пророка Илију, али због епидемиoлошке ситуације доста скромије у односу на раније.

Тим поводом уручена су и признања истакнутим појединцима и установама, па је повеља општине уручена књижевнику Момиру Крсмановићу, аутору више књига о страдањима српског народа у Првом и Другом свјетском рату.

- Повеља општине Соколац значи ми много као подршка књижевном раду, у који сам уложио доста труда и муке у сакупљању материјала о времену када су се дешавале трагедије српског народа - изјавио је Крсмановић, који је подсјетио да је раније добио повеље општина Вишеград, Рогатица и Хан Пијесак.

Према његовим ријечима, први пут је у његовој књизи "Тече крвава Дрина" на свјетло дана изашла истина о страдању Срба у Старом Броду на Дрини и у Милошевићима, гдје сада постоји Споменик и Музеј у коме је исписано 5.523 имена страдале српске нејачи, из његовог шестог тома "Голгота српског народа", штампаног у осам томова.

Његова књига "Тече крвава Дрина" је, како каже, седамдесетих година била забрањена, изашла је из штампе тек 1985. и представља аутентичне податке о голготи српског народа у Другом свјетском рату у источном дијелу БиХ.

Крсмановић је аутор више историјских романа о геноциду над српским народом на ширем подручју Романије и Подриња. Истину о страдању српског народа у Првом свјетском рату штампао у три тома "Крваве руке ислама", "Трагови мртве браће" и "Клетва мртве браће".

Заслужним појединцима и друштвима додијељене су златне и сребрне плакете, а златне значке уз новачне награде од по 200 КМ добили су ученици генерације и најбољи студент.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да је у претходних годину дана урађено много инфраструктурних пројеката, што је потврдила и анкета у Српској која је Соколац сврстала на осмо мјесто међу 10 топ општина које су уложиле значајна средства у инфраструктуру.

 

- Јуче је протекла вода у селу Калиманићи, а нешто раније за 500 домаћинстава на дијелу соколачке мјесне заједнице Бјелосављевићи и рогатичке мјесне заједнице Стјенице, што је велика ствар за становништво на овим безводним подручјима - истакао је Бјелица.

Бјелица је изразио задовољство што ће општина бити обухваћена пројектима модернизације путева у Српској и БиХ, односно пројектима изградње брзе цесте од Бијељине-Зворника до Сокоца и од Београда преко Сарајева до Вишеграда.

Према његовим ријечима локална управа помаже развоју дрвопрерађивачког сектора, пољопривреде, а посебно у области производње млијека, затим откупа и узгајања љекобиља, стварању услова за одвијање спортских активности, те уређењу градског насеља.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је новинарима, да је ова општина веома важна за град Источно Сарајево, као подручје које је посебан допринос дало у току Одбрамбено-отаџбинског рата и стварања Српске.

Он је истакао да град Источно Сарајево у значајној мјери стоји иза успјеха општине Соколац, те да су из кредитних средства града финансирани бројни пројекти у области инфраструктуре, у функционисању Комуналног предузећа "Врело Биоштица" у стечају и у области културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана