Соколац: На Иван пољу горјело око 20 хектара површине

Срна
Соколац: На Иван пољу горјело око 20 хектара површине

СОКОЛАЦ - На Иван пољу код Сокоца угашен је пожар након што је ватра захватила црногоричну шуму на површини око 20 хектара, а причињена је мања материјална штета, рекао је Срни вршилац дужности директора соколачког Шумског газдинства /ШГ/ "Романија" Страхиња Башевић.

Башевић је нагласио да је почетни "приземни пожар" дјелимично прелазио у "високи", па су горјела стабла смрче и бора.

Координатор за обуку и усавршавање у Територијалној ватрогасној јединици града Источно Сарајево Никола Шарац рекао је Срни да је комплетно Ватрогасно одјељење Соколац скоро пет часова гасило пожар на Иван пољу, а да им је помагало око 60 радника ШГ "Романија", мјештани села Кула, Ђедовци и Обртићи, те припадници Полицијске станице Соколац у гашењу и обезбјеђењу пожаришта.

Ватрогасци су у касним поподневним часовима угасили и пожар у мјесту Подбуковача, када је ватра са запаљене суве траве захватила ниско растиње.

Шарац је навео да је јуче на подручју Сокоца угашено још пет пожара на локалитетима Романија, Дикаљи, Јабука, Крушевци и Педише, гдје припадници овог одјељења нису могли изаћи на терен због заузетости, па су интервенисали радници ШГ "Романија".

Упркос низу апела повећан је број пожара на подручју општине Соколац, па из ШГ "Романија" и Ватрогасног одјељења Соколац и овај пут упозоравају становништво да не пали ватру на отвореном без контроле и сталног надзора.

Они у апелу наводе да је терен због дужег периода без кише подложан брзом ширењу ватре на сувој трави, уз ударе јаког вјетра.

На подручју Сарајевско-романијске и Горњодринске регије у протекла 24 часа угашено је 12 пожара, од којих је седам шумских, два су локализована и дио једног стављен под контролу, подаци су Подручног одјељења цивилине заштите Соколац.

На подручју Пала и Вишеграда ватрогасци су јуче интервенисали четири пута, на подручју Рогатице три пута, те по два пута на Сокоцу и у Источном Новом Сарајеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана