Шобот: Висућ град - радним акцијама до туристичке атракције

Срна
Foto: Срна

ДРВАР- Остаци средњовјековног Висућ града недалеко од Дрвара раскрчени су радном акцијом, рекао је Срни предсједник дрварског Удружења "Награђе - Црна краљица" Часлав Шобот.

- Наредних дана крчимо пут за рјечицу Висућицу и пећину Коњушарицу. Радићемо и на прикупљању новца за асфалтирање пута до средњовјековног града који ће бити права туристичка атракција - најавио је Шобот.

Он је рекао да је у плану и изградња цркве на локалитету средњовјековног Висућ града и заштита оставштине града, као и брендирање ракије крушке из села Награђе.

- Сваког дана стижу нам туристи. Наша жеља и циљ је да цијели свијет чује за Висућ град, који је доказ вишевјековног српског присуства у Дрвару - нагласио је Шобот.

У селу Награђе, надомак Дрвара, пронађени су темељи цркве за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ.

Средњовјековна Босна имала је око 300 двораца.

У добро скривени Висућ град, код данашњег Дрвара, бјежећи од Турака, дошао је краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром, причају Срни мјештани Награђа, чије се њиве и куће налазе уз ово културно-историјско благо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана