“Снајпер” из Бањалуке пуца на прво мјесто у Бразилу

Милијана Латиновић
“Снајпер” из Бањалуке пуца на прво мјесто у Бразилу

БАЊАЛУКА - Бањалучанин Ђорђе Благојевић, у гејмерским круговима познат као Соге, што на јапанском значи снајпер, са свега 19 година догурао је до самог врха у домаћем е-спорту гдје је савладавши противнике из цијеле БиХ у популарној игрици “Леагуе оф Легендс” (ЛоЛ) освојио титулу шампиона и карту за свјетско финале у Бразилу.

Колико су видео-игре популарне у Српској и БиХ потврђује чињеница да су лопте, ластиш и чувени тетрис одавно у запећак гурнули мобилни телефони, таблети и рачунари уз које дјеца и млади проводе сате играјући планетарно популарне видео-игре. Благојевић је видео-игре почео играти још као петогодишњак, када је од рођака на поклон добио “супер нитендо” на којем је са великим узбуђењем прелазио све нивое чувеног “Супер Мариа”.

Љубав према игрицама и е-спорту, која се родила у раном дјетињству, расла је из дана у дан. Она је одредила и правац његовог школовања, с обзиром на то да је завршио средњу електротехничку школу и тренутно је студент прве године на Електротехничком факултету.

Отац му је купио први рачунар када је имао шест година. Иако није увијек имао подршку и разумијевање породице за то што ради јер су често сматрали да је играње игрица губљење времена, Благојевић са осмијехом додаје да је све њихове сумње побио картом за Бразил.

Овај младић постао је први шампион домаћег издања глобалног е-спорт турнира “Red Bull Player One”, када је протеклог викенда у бањалучком Дому омладине на финалном такмичењу савладао конкуренте из цијеле БиХ и тако обезбиједио себи карту за свјетско финале које ће крајем мјесеца бити одржано у Бразилу.

- Финалном такмичењу претходило је осам квалификационих онлајн рунди, а након шест часова врхунске игре један на један, много гејмерске забаве и узбуђења, без и једног пораза освојио сам титулу шампиона - поносно прича Благојевић за “Глас Српске” и открива да је надимак Соге добио од осталих гејмера јер је играјући “Counter Strike” често користио снајпер. Као шампион БиХ освојио је гејмерски монитор “AOC”, а у Бразил ће се упутити 28. новембра гдје би требало да остане све до 2. децембра, али прецизан план путовања и распоред такмичења још нема.

- Играјући један на један, у Бразилу ћу одмјерити знање са тридесетак такмичара из цијелог свијета. Очекујем да ћу се вратити као побједник - рекао је Благојевић.

Благојевић додаје да популарну игрицу ЛоЛ, која се на професионалном нивоу игра у тимовима пет на пет и која је недавно обиљежила десет година постојања, игра већ шест година.

- Највише волим да играм са ликом “Rise”. Ријеч је о чаробњаку који је тражио све знање у свијету и када га је досегао и схватио колико је то опасно, бори се против оних који желе да униште свијет злоупотребом знања. Постоје три правца на мапи по којој се игра ова видео-игра. Крећући се кроз џунглу и борећи се са чудовиштима, тимови треба да сруше све противничке торњеве како би дошли до побједе - укратко појашњава концепт игре Соге и додаје да дневно проведе око пет сати играјући LoL.

Истиче да није лако ускладити обавезе на факултету и вријеме за игрице, али да и поред тога увијек има времена за дружење с пријатељима, међу којима су многи такође заљубљеници у виртуелни свијет игара. Кроз смијех додаје да видео-игрице нису штетне све док онај који их игра не запоставља све друге животне обавезе и друштвени живот.

Овај Бањалучанин каже да је осим љубави и много сати проведених у игри важно имати и рачунар који подржава све те програме, али који не мора нужно бити веома скуп.

- Већ за 600 марака може да се направи рачунар који покреће све те веће наслове у е-спорт сцени. Мој рачунар вриједи око 800 марака и купљен је прије пет година - додао је Благојевић.
 

Тим

Ђорђе Благојевић има свој тим са којим осваја титуле на нивоу БиХ. Раније су наступали под називом “Бањалука 5”, а сада под називом “SWORDFISH” који су изабрали према називу Гејм клуба у којем се свакодневно окупљају и играју видео-игре, а тренутно се припремају за Лигу БиХ.

- Жеља ми је да заиграм ЛоЛ у свјетском тиму на професионалном нивоу - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана