Служен помен за 28 погинулих радника фабрике "Фамос"

Срна
Служен помен за 28 погинулих радника фабрике "Фамос"

ПАЛЕ - У Палама је данас служен помен за 28 радника предузећа "Фамос" који су погинули као борци Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје у кругу фабрике положили су савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, представници општинске Борачке организације, општине Пале и града Источно Сарајево.

Томић је подсјетио присутне да је заједно радио са људима који су погинули, са једнима је био у јединици, а неки су му и ближа родбина, тако да су му осјећања помијешана.

- Ми који смо остали треба да створимо Републику Српску тако да се у њој остаје, да млади не одлазе, да створимо амбијент у коме ћемо лакше живјети. Није само на републичким структурама да воде вачуна о запошљавању дјеце погинулих бораца, него и на јавним предузећима, основним организацијама, локалним заједницама, граду Источно Сарајево - рекао је Томић.

Према његовим ријечима, општина Пале је ријешила стамбено збрињавање тих категорија на квалитетан начин, али треба да се ријеши питање запошљавања дјеце палих бораца, чиме би се вратио дио дуга онима који су дали живот за Српску.

Предједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина указао је на значај да се у раду борачке организације његује култура сјећања и традиције, јер су оне важне за садашња и будућа покољења.

Он је рекао новинарима да је Република Српска највреднија тековина одбрамбено-отаџбинског рата, чији хероји не смију бити само у сјећању најмилијих већ свих садашњих, али и будућих генерација.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је рекао да су имена људи уклесаних на спомен-обиљежју обавеза да се састају сваке године у кругу фабрике "Фамоса", да чувају сјећања на њих и пренесу их на будућа покољења, јер 25 година послије рата није мало.

- А онолико колико будемо чували сјећања на њих, њихове породице поштовали, толико ћемо имати уважавања према Републици Српској - истакао је Југовић и додао да ће општина Пале настојати да у будућем периоду учини све што је у њеној моћи да помогне борачким категоријама.

Градоначелник Источног Сарајева Ненада Вуковић рекао је да су данас одали почаст и поштовање борцима Војске Српске и припадницима Министарства унутрашњих послова који су прије рата били радници предузећа "Фамос".

- Овдје у кругу "Фамоса" на спомен-обиљежју је прилика да, осим указивања поштовања према погинулим борцима и њиховим породицама, разговарамо о рјешавању питања из области породица палих бораца - навео је Вуковић.

Стамбена питања ових породица, додао је он, ријешена су у значајној мјери, како од стране Републике Српске, тако и од стране локалних заједница, али

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана