Служен парастос за погинуле у протеклом рату

Срна
Foto: Срна

МРКОЊИЋ ГРАД- Парастос за борце погинуле у протеклом рату служен је данас у Храму Светог Саве у Мркоњић Граду поводом крсне славе општине и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде - Светог пророка Илије.

Бројне делегације положиле су цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје на Тргу српске војске, а церемонији обиљежавања овог значајног датума за Мркоњић Град присуствовали су и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић.

Припадник 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде Душко Милетић рекао је да је ова бригада била једна од најуспјешнијих у Војсци Републике Српске и да је одликована Медаљом Петра Мркоњића.

Он је навео да је бригада прошла готово сва ратишта у Републици Српској и да су имали много погинулих, рањених, несталих, али да је то била цијена коју су платили за Републику Српску.

"Заједничким обиљежавањем славе бригаде, дана бригаде и славе општине, изражавамо јединство народа и Војске Републике Српске. Тако смо се понашали и у рату и производ тог јединства народа и Војске је наша Република", нагласио је Милетић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је новинарима да Република Српска не би постојала да није било њених најхрабријих синова који су живот дали за њу.

"Ми смо дужни и имамо обавезу да их увијек спомињемо, да користимо сваки тренутак, а поготову ове свете дане да се поклонимо њиховим жртвама", истакао је Вођевић.

Обиљежавање крсне славе општине - Светог пророка Илије и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде почело је у суботу, 31. јула, изложбом слика "Мали формат" локалног аутора Жељка Вученовића, илинданском смотром фолклора и етно-сајмом "Чувари традиције и обичаја".

Славски обред и ломљење славског колача организовани су синоћ на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића, након чега је одржан концерт пјевача Николе Роквића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана