Слободном вољом против наметнутних одлука

Срна
Слободном вољом против наметнутних одлука

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић потписали су петицију о неприхватању одлуке одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка и поручили да се противе свим неуставним и наметнутим одлукама које су против српског народа.

Ћосић је истакао да му је драго да су српски представници показали јединство, да могу да заузму заједнички став према ономе што је лоше за српски народ, за Републику Српску и да се томе супротставе вољом и демократским правом искажу мишљење кроз потписавање петиције.

Ћосић је истакао да у свакој нормалној земљи свијета једини начин пуне слободе и демократског изражавања је изражавање слободне воље.

“Ми управо показујемо да је једини начин да се боримо против наметнутих одлука, закона, мишљења - слободном вољом. Управо због тога ће та слободна воља, исказана кроз потписивање петиције, бити показатељ како ће народ Републике Српске да одговори на оно што се зове наметање. Ми на силу нећемо одговорити силом”, рекао је Ћосић новинарима након што је потписао петицију.

Ћосић је поручио да ће на силу одговорити слободном вољом, те исказао наду да ће у Источном Сарајеву слободна воља бити омасовљена кроз велики број грађана који ће потписати петицију.

Он сматра да ће тиме грађани показати прво себи шта мисле о Републици Српској, њеном функционисању, а затим и шта мисле о наметнутим одлукама виског представника.

“Оне су ту, али ће и проћи, а слободна воља је та која опредјељује живот грађана у једној земљи када се исказује на овако демократски начин, као што је петиција. Све то говори о томе колико смо ми свјесно и зрело друштво, а колико су они који покушавају да нам то друштво уреде према свом моделу бескруполозни и колико функционишу на накарадан и лош начин”, истакао је Ћосић.

Катић је позвао све становнике Источног Новог Сарајева, града Источно Сарајево и цијеле Републике Српске да стану у одбрану Српске и да потпишу петицију.

“Нећемо дозволити да ико намеће законе, а посебно не неко ко није држављанин ни Републике Српске, ни БиХ. Не желим да живим у држави у којој ће неко моју Републику Српску, мој народ и мене сматрати геноцидним и желим јасно да пошаљем поруку да смо против свих наметнутих одлука и против на било који начин изгласавања оваквог закона”, истакао је Катић.

Посланик /СНСД/ у Народној скупштини Републике Српске Наташа Кулашинац такође је потписала петицију о неприхватању закона који је наметнуо високи представник.

Потписивање петиције организовано је вечерас на Тргу Републике Србија и Парку великана у Источном Новом Сарајеву и биће настављено и наредних дана.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана