Шљивић дао 30 литара крви из љубави

Срна
Шљивић дао 30 литара крви из љубави

ПАЛЕ - Шездесетогодишњи Милош Шљивић са Пала изјавио је да је поносан што је, поводом Дана Републике - 9. јануара и 30. рођендана Српске, добио плакету "Свети Стефан" од предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић за крв дату 102 пута и истакао да је тих 30 литара драгоцјене течности дао из љубави.

Милош, који је познат као велики заљубљеник у природу - алпиниста и бициклиста, каже да ће наставити даривати крв све док га здравље служи и ту је за свакога коме буде требала помоћ.

Он поручује и другима да дарују крв, нагласивши да неће имати никакве посљедице по здравље.

"Препознатљиви смо у друштву, у болницама, било гдје да дођемо", рекао је Шљивић за Срну.

Шљивић је указао да се данас добровољно давање крви, нажалост, свело на породично давање гдје их људи позивају, због чега је потребно едуковати људе о значају овог чина како би било више добровољних давалаца.

"Даривање драгоцјене течности је традиција у породици. Моји из куће су даваоци, први рођак са породицом, стриц који је крв дао 180 пута", истакао је Шљивић и истакао да је и породица Кајзер на подручју Пала позната да има вишеструке даваоце крви.

Милош не зна да ли је некоме спасио живот или не, али зна да је даривањем крви учинио хумано дјело.

Он подсјећа да је први пут крв дао у средњој школи 1982. године из знатижеље и наставо је кроз војни рок, затим током запослења па све до данас.

Према његовим ријечима, републички Црвени крст и Општинска организација Црвеног крста Пале води рачуна о добровољним даваоцима, прати евиденцију, а од њих је добио пехар за 70 давања и признање за 50 давања крви.

Предсједник Републике поводом обиљежавања 9. јануара, додијелила је одликовања за допринос стварању, очувању и развоју Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана