Шљива довољно и за котао и за сушницу

С. М.
Шљива довољно и за котао и за сушницу

Рогатица - Шљиве, којих на подручју Рогатице, према званичним подацима, има више од 75.000 стабала и чији број се из године у годину повећава, родиле су као ријетко када, па Удружење воћара препоручује да дио плодова буде и осушен.

С обзиром на то да је ријеч о брдско-планинском подручју, већина сорти тек је приспјела за брање, а пошто нема организованог откупа, већина ће завршити у кацама за ракију јер котлови увелико раде. Нешто рода, који због мањка сунца није очекиваног квалитета, домаћице ће искористити за прављење пекмеза и сокова.

Род је ове године изванредан, па општинско Удружење воћара произвођачима ставља на располагање и сушницу коју су добили захваљујући удруженим средствима ИФАД-а и општине Рогатица.

Сушница је инсталисана у једној просторији бивше Школе ученика у привреди. Њен капацитет је 500 килограма дневно, а приоритет при коришћењу имају чланови Удружења воћара.

- Сушница је плаћена 17.500 КМ, а ове године и остали воћари је могу користити бесплатно - каже предсједник Удружења воћара Слободан Обреновић.

Сушница већ увелико ради, а руководилац Драган Јовановић свакодневно ложи ватру и брине о температури. Каже да је већ осушио 4,5 тона шљива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана