Слив Требишњице огроман водени потенцијал за развој Српске

Срна
Foto: Архива

БИЈЕЉИНА - Ријека Требишњица је жила куцавица источне Херцеговине, а цијели њен слив има огроман водни потенцијал, који је у будућности потребно очувати и користити за даљи напредак овог дијела Српске, указали су данас у Јавној установи "Воде Српске".

Ријека Требишњица се користи за водоснабдијевање становништва, наводњавање пољопривредних површина, производњу струје и остале привредне дјелатности, као и у туристичке сврхе, спортско-рекреативне и забавне активности, навели су из тог предузећа.

"Требишњица практично даје живот источној Херцеговини и једна је од најљепших ријека у Републици Српској, која је увијек привлачила бројне туристе, риболоваце и све заљубљенике у природу," објављено је на званичном сајту предузећа.

Кроз историју су, подсјетили су, и бројни страни путописци описали љепоту херцеговачких пејзажа у којима Требишњица има посебно мјесто.

"И данас, источна Херцеговина и Требишњица својом љепотом привлаче много људи са свих меридијана", навели су у тој јавној установи. Требишњица извире у близини Билеће на 398 метара надморске висине, ријека је понорница укупне дужине око 96,5 километара. Површина слива Требишњице је око 2.250 километара квадратних који чине површински и подземни токови који се сливају према Јадранском мору.

.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана