Слијепима тешко до посла

Дејан Јовичић
Слијепима тешко до посла

СРБАЦ - У Републици Српској тренутно има око 300 незапослених особа из категорије слијепих и слабовидих лица, од којих барем половина активно или повремено тражи посао, али не наилазе на разумијевање друштвене заједнице, без обзира на подстицаје за њихово запошљавање.

Ово је изјавио предсједник Савеза слијепих и слабовидих РС Бранко Сузић, истичући да се годинама залажу за измјену закона како би се приоритетно омогућило запошљавање лица са највећим степеном инвалидности, што је најављивано кроз одређене правилнике, али никада није ступило на снагу. 

- Послодавцима и приватним субјектима се нуде субвенције да запосле слијепа лица, међутим, они бјеже од тога јер сматрају да нису вични новим технологијама. Успјели смо у посљедњих десетак година путем надлежног фонда обезбиједити средства за самозапошљавање у износу од 2.500 КМ за око 50 наших чланова, али је то недовољно да се покрене бизнис од којег ће моћи живјети - рекао је Сузић на округлом столу у Српцу који је организован на тему положаја слијепих у друштву и могућностима њиховог радног ангажовања. Он је истакао да је законом предвиђено успостављање заштитних радионица и радних центара за теже инвалиде. Једна од ријетких радионица оваквог типа се налази у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност” из Дервенте, гдје се запошљавају слијепа и слабовида лица са ограниченим радним способностима. Директор Центра Владан Поповић рекао је да у њиховој установи дјелује основна и средња школа за слијепу дјецу из цијелог региона.

- Након завршетка школе углавном су препуштени сами себи и свако покушава наћи посао сналазећи се како зна и умије, нарочито ако не упишу студије. Код нас више нема специфичних занимања попут телефонисте, па је сада популарно занимање физиотерапеута. Један број остане да ради код нас у радионици бавећи се разним занатима, јер се ипак лакше снађу у таквом окружењу него у привредним субјектима - каже Поповић.

Предсједник Општинске организације слијепих и слабовидих лица из Српца Божидар Дринић рекао је да је у Српцу потребно ријешити радни ангажман за четири њихова члана.

- Имамо пар младих економиста који немају посао, а једна од наших чланица ради на пилани, иако су јој уграђене челичне шипке уз кичму, што представља ризик за њено здравље. Неке од наших чланова смо успјели пензионисати прије времена, тако да сада остварују право на минималну пензију - казао је Дринић.

Замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић најавио је да ће се кроз рад локалног парламента размотрити доношење препорука да се локалним привредницима омогуће додатне субвенције за запошљавање слијепих и слабовидих лица приликом расписивања будућих јавних позива.

Завод

Руководилац Бироа рада у Српцу Миланка Шњегота Срдић рекла је да би путем јавних позива које је недавно расписао Завод за запошљавање РС могла бити одобрена средства за једног члана Општинске организације слијепих и слабовидих из Српца.

- Из ове организације је најављено да ће бити поднесен захтјев за самозапошљавање у износу од 5.000 КМ и надамо се да ће захтјев бити позитивно ријешен - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана