Слатки посао Мире и Мирка Мићића

Срна
Слатки посао Мире и Мирка Мићића

Шамац - Мира и Мирко Мићић из Гребница, код Шамца, успјешни пољопривредници, на имању имају свега - поврћа, воћа, меда, праве ракију и пекмез, те истичу да у њиховим производима нема хемије, као и да је све чисти квалитет.

ако је поплава 2014. године наштетил њиховом имању, оно је поново никло, па Мићићи од свог рада зарађују и школују двоје дјеце.


Мира Мићић, која уз кућне послове, продаје на пијаци и са мужем обрађује њиву, воћњаке и пластенике, каже да је то “слатки посао који јој причињава задовољство”.

“Имамо 510 дунума кукуруза, пет јечма, а повремено мијењамо културе... Сијемо траву за пчеле, имамо пет дунума воћњака, бавимо се пчеларством и повртларством.

Ту су и два пластеника са поврћем и много садимо на отвореном, садимо гладиоле и по томе нас знају. Настојимо да имамо свега по мало, али да је здраво и квалитетно - без хемије”, истиче Мићићева за Срну.

Имају много разноврсног воћа - крушке, јабуке, рибизле, трешње, вишње, шљиве, нектарине, грожђе, лубенице, диње, а познати су и по чувеној ракији “виљемовки”.

Мићићи саде парадајз, паприку, кромпир, лук, пасуљ, броколи, карфиол, мркву, першун и целер.

“Почели смо да садимо нову врсту батат кромпира и за сада је све никло. То је ново и надам се да ћемо сљедеће године проширити производњу, јер ће прозводи имати љековита својства”, напомиње Мира.

Мићићи увијек траже савјете од стручних лица, од којих добијају и саднице, а често им помажу дјеца тражећи податке на интернету. Осим тога, стално се едукују, иду на предавања.

Мира Мићић напомиње да имају разне врсте тикви - стамболке, оргите и мускантне, а сада су посијали и турску тикву која се зове дјевојачки нокат, ту је и тиква сарита која подсјећа на шпагете.

“Када је ријеч о воћњаку, од поплаве стално обнављамо стабла, полако се опорављамо”, истиче Мићићева и напомиње да много времена проводе и у пчелињаку.

“Правим креме од невена, гавеза, пекмезе и салате. Од ове јесени почећу да правим мармеладе и пекмезе од воћа и салате, јер су моји гости то пробали и заинтересовани су да купе”, наводи Мићићева. /крај/спа/нт/фото/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана