Слабо интересовање србачких ученика за дефицитарна занимања

   Дејан Јовичић
Слабо интересовање србачких ученика за дефицитарна занимања

СРБАЦ - Иако им је обезбијеђен сигуран посао након завршетка школовања, будући средњошколци из Српца не одлучују се радо за дефицитарна занимања и углавном се опредјељују за гимназију, економске, угоститељске и друге струке.

Директор Центра средњих школа “Петар Кочић” Србац Миленко Живанић каже да је током уписа у школску 2022/23. годину свега пет ученика показало интересовање за занимање механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике, које је Министарство просвјете и културе Републике Српске уврстило на листу дефицитарних, због чега су имали потешкоћа са формирањем одјељења.

- Свршене основце очигледно није привукао плаћен превоз и стипендија министарства у износу од 100 КМ, а уз то би без проблема могли наћи посао јер се ради о атрактивном занимању за којим постоји потреба на тржишту радне снаге. Због тога смо тражили и добили сагласност министарства да ове ђаке спојимо са 11 ученика који су се опредијелили за браваре-завариваче и тако смо формирали одјељење - рекао је Живанић.

Додаје да су на тај начин обезбиједили минимум од 16 уписаних одјељења колико је потребно како би средњошколски центар опстао са радом.

Живанић каже да се у њиховом центру тренутно образују 303 ученика за 11 занимања, што је највећи број образовних профила до сада, али с друге стране из основних школа на крају текуће школске године изаћи ће свега 127 ученика, што је најмањи број од завршетка протеклог рата.

- Сваке године један број ученика након завршетка основне школе наставља школовање у другим градовима и увијек је изазов задржати их у Српцу. Зато смо уложили максималан напор да, поред већег броја понуђених занимања, обновимо школу након скоро 40 година, у чему смо и успјели уз финансијску помоћ Владе Републике Српске. Извршили смо топлификацију просторија, замјену столарије и крова и реконструкцију мокрих чворова - рекао је Живанић.

Он додаје да су вршили бројна анкетирања ученика и родитеља која су показала да нема одређеног занимања због којег се будући средњошколци одлучују за друге градове, па их, како каже, очигледно привлачи школовање у већим срединама.

- Оно што нас охрабрује је да ће у годинама које долазе број свршених основаца расти јер ће их у школској 2023/24. бити 142, а у 2024/25. години 157, што гарантује опстанак нашег средњошколског центра - истакао је Живанић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да одређен број ученика из рубних села већ годинама уписује средњу школу у Дервенти, а након изградње средњошколског центра у Лакташима, која је у најави, могао би се догодити и одлив одређеног броја ђака из лијевчанских села србачке општине.

- Морамо пронаћи додатне начине да их задржимо, а ми смо то већ учинили неким подстицајима, попут финансирања мјесечне карте за превоз ученика првих разреда у стоодстотном износу. Свакако да би требало размислити да се тим подстицајима обухвате и други ученици, а можда чак и неком врстом стипендирања - рекао је Драгосављевић.

Он је подсјетио да је прошле године стипендију Владе Српске, на основу листе дефицитарних занимања, искористило 18 ученика првог разреда бравара/заваривача, а стипендије су исплаћиване преко општине Србац.

Директор клаонице перади “Перутнина Птуј” из Повелича Велибор Поповић каже да је његова фирма прошле године по први пут остварила сарадњу са средњошколским центром из Српца и ангажовала пет средњошколаца који су имали плаћену праксу.

- Већина њих је показала одговорност према послу који су обављали и сигурно је да ће се за њих наћи мјеста у нашој фирми, уколико то буду жељели - рекао је Поповић.

Неусаглашеност

Велибор Поповић, који је и потпредсједник Привредног савјета у Српцу, каже да има доста неусаглашености око плаћања накнада ученицима, јер једно прописује Министарство просвјете и културе РС, а друго Министарство рада и борачко-инвалидске заштите.

- Треба све то законски уредити како бисмо могли ангажовати дјецу на пуно или пола радног времена. Донијели смо на задњој сједници Савјета закључак да се упути допис ресорним министарствима са циљем да се уреди законска регулатива - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана