Симпозијум биохемичара у Требињу окупио 130 учесника

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је данас отворен Симпозијум биохемичара Републике Српске са међународним учешћем под називом "Изазови лабораторијске дијагностике у доба ковид 19 пандемије", који је окупио око 130 учесника.

Предсједник Удружења биохемичара Републике Српске Дарија Стојановић рекла је да су учесници Симпозијума из Српске, Федерације БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије.

Стојановићева је рекла да су у доба пандемије вируса корона биохемичари имали много посла, те да ће професори на овом скупу причати о свом искуству са ковидом 19, а неки од њих ће се обратити и путем линка.

Ивана Лапић, специјалиста медицинске биохемије Клиничко-болничког центра Загреб из Хрватске, рекла је новинарима да је од самих почетака пандемије вируса корона лабораторијска дијагностика била кључна, те да се њена улога ширила како се пандемија развијала.

"На почетку су то били пи-си-ар тестови за дијагностику, највеће интересовање је касније било за серолошка тестирања, али су и уобичајене претраге добиле нову примјену за праћење тока болести, компликација код болесника и успјешности лијечења", рекла је Лапићева.

Она је додала да сазнања говоре у прилог томе да је ковид 19 стање које доводи до неуравнотежности у организму, у смислу склоности ка стварању угрушка и упале.

"Оштећења органа нису ограничена на само један, већ могу задесити и било који орган, а то зависи и од осталих коморбидитета /придружених обољења/ које имају пацијенти", рекла је Лапићева.

Она је истакла да је током пандемије вируса корона најтеже било организовати посао, са много непознаница, те да се никада није десило да је неки тест био развијен и на тржишту као у вријеме пандемије вируса корона.

"Сви су усмјерили своје снаге и све ресурсе да се заједно боримо против ове пандемије", рекла је Лапићева.

Симпозијум биохемичара трајаће до недјеље, 19. септембра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана