Шест кувара представља васкршњу традицију Српске у Москви

Срна
Foto: Image by RitaE from Pixabay

БАЊАЛУКА - Центар за социјалну рехабилитацију лица са инвалидитетом „Даун синдромом центар" представиће васкршњу традицију Републике Српске на предстојећем 15. Међународном васкршњем гастрономском фестивалу „Москва 2021", који ће бити одржан на даљину.

Организатор фестивала, који ће 18. маја почети у Централном музеју побједе у руској пријестоници, јесте Центар за очување традиције из Москве, Данилов мушки манастир московске патријаршије и град Москва.

„Даун синдромом центар" Бањалука завршио је све припреме за учешће на овој манифестацији и са својих шест нових кувара представиће Републику Српску на међународном такмичарском фестивалу, у категорији студената са номинацијом: „Васкрс у мом граду", саопштено је из овог центра.

Кувари из бањалучког „Даун синдромом центра" уз помоћ професионалаца из ресторана „Прованс" из Бањалуке, прошли су двоседмичну обуку у спремању делиција за васкршње празнике и са тим стеченим знањем представиће Српску.

„Даун синдромом центар" из Бањалуке је у јануару учествовао је на Божићном гастро фестивалу у Москви на којем је шест кувара освојило је прво мјесто и добило велика признања.

Директор овог центра добио је признање града Москва за спровођење програма социјалне рехабилитације лица са Дауновим синдромом. Посебно признање стигло је за учешће лица са Дауновим синдромом на овом фестивалу јер до сада никада учесници нису биле особе са потешкоћама у развоју.

„Даун синдромом центар" је од овог међународног фестивала направио велику живу инклузију, за шта му је град Москва додијелила признање и све похвале.

„Сада ту исту прилику има шест нових кувара из овог центра који ће представити васкршње традиције Републике Српске. Није било мјерљиво, нити се може ријечима описати шта је значило учешће лица са Дауновим синдромом на Божић гастро фестивалу у Москви, а поготово што су освојили прво мјесто", наводи се у саопштењу из овог центра.

У саопштењу се наводи да ови и слични догађаји дају велику наду и охрабрују породице лица са Дауновим синдромом да се лакше могу борити са дискриминацијом и да настоје да се њихова дјеца укључују у што већој мјери у све сфере друштва јер на то имају право.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана