Семберске домаћице одустају од зимнице

Љ. А.
Семберске домаћице одустају од зимнице

БИЈЕЉИНА - Сезона припреме зимнице у пуном је јеку, а семберске домаћице, које ових дана обилазе тезге у потрази за краставцима, паприкама, јабукама и другим сочним плодовима, кажу да ће ове године због високих цијена напунити мање тегли.

Понуда на бијељинским пијацама је добра, а килограм паприка роги кошта од двије до 2,50 КМ, жуте паприке су од марку до двије, а парадајз од марку до 1,50. Купус је пола марке, а карфиол 1,50 КМ, док килограм црвеног лука кошта марку, а бијелог седам марака. Продавци кажу да је ове године продаја слабија те да домаћице долазе, али да се распитају за цијене.

- Нешто је слабија продаја, да ли због ове ситуације са короном или слабе куповне моћи не знам, али потражња је дефинитивно мања у односу на прошлу годину. Доста домаћица ми каже да се одлучују за куповину готове зимнице и да им се не исплати да праве сопствену - рекла је продавачица на Зеленој пијаци Даница Перић.

Љиљана Лазић из Трњака на својој тезги нуди воће и поврће које производи на свом имању.

- Оно што не продам искористим за зимницу, коју такође продајем, а у понуди имам киселе паприке и оне пуњене купусом, три врсте шарене салате, џемове од смокава, шљива, бресака, јабука, као и један специјалитет, а то је џем од аронија и слатко. Теглица џема од аронија је 12 марака, од смокава шест, од јабука пет марака, мјешавина диње, смокава, бресака и јабука је шест марака, док тегла од два килограма киселих паприка пуњених купусом кошта десет марака - рекла је Лазићева.

Домаћице кажу да ће зимницу припремати, али у знатно мањим количинама него претходних година.

- Цијене су за пензионере превисоке. Мало ћу направити пекмеза и киселих љутих паприка и то ми је довољно - каже Милица Лазаревић.

Њена суграђанка Фехрија Пилаковић такође планира да напуни тек неколико тегли.

- Живим сама, тако да немам потребе да правим веће количине, као што сам то некада радила. Дошла сам да погледам понуду и цијене, а имам мало и своје баште и воћа, од којег ћу направити слатка - каже она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана