Семберија привлачи Војвођане и Словенце

Љиљана Алексић
Семберија привлачи Војвођане и Словенце

БИЈЕЉИНА - Све већи број иностраних туриста посјећује Семберију и њена природна богатства, културно-историјске и духовне знаменитости, што се одразило и на приходе од боравишне таксе, од које је лани инкасирано више од 100.000 марака.

 

Секретар у Туристичкој организацији Бијељине Владимир Софренић каже да је то значајно повећање с обзиром на то да је, на примјер, 2012. године наплаћена 21.000 марака по основу таксе. 

Он истиче да је у Бијељини током прошле године боравило око 75.000 туриста, који су остварили око 90.000 ноћења, а најзанимљивија дестинација на туристичкој мапи Семберије и даље је етно-село "Станишићи". Повећању броја гостију допринијели су и споразуми о сарадњи са градовима у региону које је у претходном периоду потписала градска Туристичка организација.

Софренић истиче да је лани у априлу на Сајму туризма у Бијељини потписан меморандум о сарадњи између туристичких организација Републике Српске и Војводине, што је знатно утицало на повећање броја туриста из Војводине у Семберији.

- Тај споразум је уродио плодом, јер на свим нашим манифестацијама имамо излагаче и госте из Војводине - рекао је Софренић и додао да се биљежи повећан број посјетилаца и из других дијелова Србије.

Софренић каже да су за туристичке знаменитости у Бијељини све више заинтересовани и туристи из Словеније.

- Словенце привлачи наша традиција и култура. Највише их занима вјерски туризам, желе да обиђу све наше манастире - казао је Софренић.

Захваљујући природним ресурсима, прије свега ријекама Дрини и Сави, Бијељина има добре предуслове за развој све популарнијег еколошког туризма.

- Еко-туризам је одговорно путовање у природу повезано са локалним становништвом, гдје се ствара могућност развоја локално-зелених послова, а пружа и могућност изградње еко-туристичких стаза - рекла је предсједница Удружења "Еко пут" Снежана Јагодић-Вујић.

Активисти овог удружења трудом и залагањем, али првенствено ентузијазмом, успјели су да од депоније смећа направе еколошки центар - природну оазу у срцу Семберије.

- Еко-туризам је нов појам на подручју БиХ, а ова грана туризма биљежи раст у односу на класични туризам - казала је Јагодић-Вујић.

Иако еко-центар још није званично увршћен на туристичку мапу, кроз кампове и радионице које су организоване прошле године прошло је око 1.500 људи.

Манифестације

Владимир Софренић је истакао да су током прошле године у Бијељини одржане бројне манифестације које су веома занимљиве туристима, међу којима су Митровдански вашар, "Купусијада", Семберски сајам меса, "Савска регата", те ликовна колонија. Он је нагласио да су у припреми и нове активности, чији је циљ промоција и афирмација туристичких потенцијала Бијељине и околине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана