Семберци због смога не излазе из кућа

Љиљана Алексић
Семберци због смога не излазе из кућа

БИЈЕЉИНА - Већ годинама Бијељина је током зиме међу најзагађенијим градовима у земљи, а према посљедњим подацима, обара и европске рекорде. Грађани негодују свакодневно истичући да је немогуће боравити на отвореном, посебно увече, јер од количине смога не могу дисати.

Бијељина је крајем фебруара била најзагађенији град у Европи, а загађење ваздуха суспендованим честицама и чађи настављено је и у марту, седам од девет дана за које су објављени резултати мјерења. Једини дани без загађења били су 5. и 6. март, док је осталим данима загађење на локацији код “Топлане” било и троструко веће од граничних вриједности.

Овог проблема свјесни су и надлежни у граду, а Скупштина града Бијељине једногласно је на посљедњем засједању усвојила закључак којим је градоначелник Бијељине задужен да у сарадњи са стручним лицима из области екологије у року од 90 дана припреми приједлог мјера за смањење загађења ваздуха и приједлог начина њиховог финансирања.

Предсједник Скупштине Александар Ђурђевић, који је предложио усвајање закључка, обавезао се да у року од 30 дана од пријема наведеног приједлога мјера сазове тематску сједницу парламента о овом питању.

Према ријечима Ђурђевића, циљ је да до наредне гријне сезоне буде елиминисан што већи број узрочника загађења и заштићено здравље људи.

- Неприхватљиво је да Бијељина буде најзагађенији град у Европи. Крајње је вријеме да нешто предузмемо о том питању - наводи Ђурђевић.

Он је истакао да би неке од мјера, као што је увођење олакшица и субвенција грађанима и привредницима који граде објекте или у већ изграђеним инсталирају еколошки прихватљиве начине гријања попут топлотних пумпи и геотермалне енергије, коришћења биомасе, соларне енергије, као и прикључење градске топлане на гас, значајно утицале на рјешавање овог проблема.

Према ријечима Ђурђевића, прелазак “Топлане” на гас значајно би утицао на смањење загађености, јер се налази близу центра града, а користи угаљ који је изузетно штетан.

У предузећу “Србија гас” кажу да би становницима Бијељине требало да буде омогућено коришћење гаса као енергента до наредне гријне сезоне.

- Гасовод је изграђен од Шепка до Бијељине у дужини од око 24 километра и сама градска дистрибутивна мрежа је у потпуности завршена. Уложено је око 30 милиона евра до сада - истиче савјетник директора предузећа “Србија гас” Милош Стевановић. Он наводи да је поражавајуће да је Бијељина недавно била најзагађенији град у Европи.

- С обзиром на то да смо мала средина, то је заиста поражавајуће, јер Београд који има три милиона становника није толико загађен - каже Стевановић.

С њим су сагласни и бијељински љубитељи природе и еколози, који кажу да Семберци у послијеподневним и вечерњим часовима не могу изаћи из кућа због смога. Према ријечима предсједнице Удружења “Еко-пут” Снежане Јагодић Вујић, сваке зимске сезоне ситуација се погоршава.

- Како почне гријна сезона, загађење ваздуха које узрокују гасови из гријних тијела, али и саобраћај доводе до тога да не можемо нормално да дишемо. С једне стране, ниво загађености зачуђава с обзиром на то да немамо индустријске погоне, док, с друге стране, имамо неке факторе који највјероватније утичу на то, као што су атмосферски притисак и огромна концентрација саобраћаја, јер су испитивања показала да од 50 до 60 одсто загађености ваздуха потиче управо од саобраћаја - појашњава Јагодић Вујић.

Угаљ ствара проблеме

У прошлој години је загађење ваздуха у Бијељини суспендованим честицама регистровано током 58 дана на локацији код “Топлане”, док је гранична вриједност у центру града прекорачена 26 пута, објављено је на званичној страници града. Концентрација чађи је код “Топлане” прекорачена током 27 дана, а у центру града је 12 дана била изнад дневне максимално дозвољене вриједности.

- Из извјештаја се може закључити да до прекорачења долази у зимском периоду, односно током гријне сезоне, а највећи разлог је коришћење угља са високим садржајем сумпора - каже Ана Ристић из Одјељења за стамбено-комуналне послове Градске управе Бијељина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана