Семберци најчешће мијењали љекаре

Данијела Бајић
Семберци најчешће мијењали љекаре

БАЊАЛУКА - Тим породичне медицине у Српској лани су промијенила 26.524 осигураника Фонда здравственог осигурања, а новог љекара само у посљедњем кварталу прошле године, када нису обавезни да наводе разлог, изабрало је 13.800 грађана.

Као разлоге за ову одлуку, како су истакли у Фонду здравства, осигураници су најчешће наводили промјене мјеста пребивалишта, престанак рада изабраног љекара, као и незадовољство радом тима породичне медицине. У фонду су подсјетили да су од 1. октобра до 31. децембра становници могли замијенити изабраног љекара без навођења разлога за то, док у осталом периоду године то могу учинити само у одређеним околностима, односно потребно је навести оправдан разлог за то.

- У такозваном редовном периоду, односно од октобра до краја децембра, 1.208 осигураника промијенило је педијатра, док њих 1.728 прешло код новог гинеколога, што је знатно мање него ранијих година - истакли су у фонду.

Највише промјена породичног љекара у редовном периоду лани је, како су казали у фонду, било у Бијељина и то 1.911 осигураник, затим у Бањалуци 1.591 те амбулантама породичне медицине у Добоју, гдје новог доктора изабрало 1.211 осигураника.

- Сви који желе да промијене љекара, из било којег разлога, требало би да то учине у “редовном” периоду, који је предвиђен за промјене изабраног доктора. У овом периоду и процедура промјене је једноставнија, а потребно је да осигураници попуне обрасце код новоизабраног доктора и да их овјере у Фонду здравственог осигурања - истакли су у овој установи.

Директор Дома здравља Добој Славко Ковачевић каже да је лани у овој здравственој установи било отприлике исто промјена љекара као и 2019. године.

- Најмање грађана промијенило је љекара јер је било незадовољно његовим радом. Прошле године смо имали и ситуацију да је једна докторица отишла на породиљско па смо грађане распоредили по осталим тимовима. Међутим, одређен број њих није био задовољан па је затражио да се премјести код другог - истакао је Ковачевић.

Бањалучанка Јадранка Б. каже да се у децембру пререгистровала код другог тима породичне медицине, јер је била незадовољна претходним.     

- Само један у низу непријатних примјера је ситуација од прошле године, када се у тиму породичне медицине нису јављали на моје позиве. С обзиром на то да сам била прехлађена, а пацијентима са респираторним проблемима се не препоручује долазак у амбуланту, морала сам да искористим годишњи одмор, јер никог нисам могла да добијем да бих отворила боловање - казала је ова Бањалучанка.

Уговор

Процедура промјене љекара мимо редовног периода је, како су навели у Фонду здравства, компликованија из разлога што почетком сваке године уговара примарну здравствену заштиту са домовима здравља на основу броја регистрованих осигураника.

- Од броја осигураника, између осталог, зависи колико ће који дом здравља добити средстава. Из тог разлога је важно да се промјене љекара обаве у предвиђеном периоду и да се накнадне пререгистрације сведу на минимум - објаснили су у фонду, додајући да се грађани за тим породичне медицине могу да региструју у домовима здравља или у приватним амбулантама породичне медицине са којима ова установа има потписан уговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана