Село воли, а Варди се увијек враћа

Радоје Тасић
Село воли, а Варди се увијек враћа

РУДО - Село Раванци, смјештено на обронку планине Варде код Рудог, никад није имало струју. Некад је у њему живјело тридесетак породица које су се бавиле сточарством и продајом дрва. Струје нема ни у брвнари Гвоздена Микавице из села Будимлије који, са својим стадом проводи на планини дане "од прве љубичице до првог мразовца или каћуна".

- Живим овдје са јединим становником ове планине Љубомиром Кириyићем, чувамо стада, дружимо се за вријеме црквених празника, али углавном самујемо као вукови самотњаци - прича Микавица.

На шпорету на дрва у брвнарици у тави се крчкају гљиве купљенци, који су ових дана својим на шешир налик тијелима са прстеном око дршке, преплавили планину.

- Уберем млад купљенац, огулим му покожицу, извадим реп, преврнем у таву, а у њега ставим младог овчијег кајмака. Прсте да полижеш - говори Гвозден о својим куварским специјалитетима.

На планини од давнина успијева само кромпир и шаргарепа, али је Гвозден направио пластеник у коме дозријевају краставци, паприка и парадајз.

Овај заљубљеник планине по цијели дан проводи шетајући њеним пространим ливадама, шумарцима пуних брезика, пропланцима и дубодолинама.

Планина оживи у вријеме дозријевања дивљих јагода и боровница "кад се овдје слегну грађани" да осјете дах природе.

- Сви дођу код мене на кафу и да се распитају да ли има дивљачи, јер је плаше вукова самотњака који често похарају наше торове - завршава своју причу самотњак са Раванаца Гвозден Микавица.

Љековито биље

- Познајем сваку травку по имену, а посебно оне љековите као што је мајчина душица, кантарион, дивља нана, а овдје расте и веома ријетка и заштићена линцура која се користи у народној медицини и ставља у ракију препеченицу - прича Гвозден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана