СДС Семберија: Петровић угрожава град и шири подјеле

Срна
СДС Семберија: Петровић угрожава град и шири подјеле

БИЈЕЉИНА - СДС Семберија- Мићо Мићић најавио је да ће Скупштина града Бијељина почетком априла уврстити у дневни ред Приједлог буџета и тако спријечити самовољу градоначелника Љубише Петровића.

- Законом о буџетском систему Републике Српске члан 38 тачка 6 прописано је право и обавеза Скупштине да послије 31. марта може, без подношења приједлога од градоначелника, поднијети и усвојити буџет града - појаснили су из СДС-а Семберија.

Из ове странке су навели да ће усвајањем буџета бити омогућено усвајање програма рада који су скинути са дневног реда Скупштине.

У саопштењу се наводи се да је Петровић за протеклих 100 дана низом неодговорних потеза покушао онемогућити већину народних одборника окупљених око Коалиције "Договор за Бијељину" у Скупштини града да убрзају реализацију већ зацртаних капиталних пројеката и покретање нових у сарадњи са Владом Републике Српске.

Петровић је, како се наводи, угрозио проширење индустријских зона, субвенционисање привредника и пољопривредника који трпе штету због пандемије, увођење новчане надокнаде родитељима дјеце која иду у приватне вртиће, јефтинији и бољи превоз ученика, радњу и уређење система за наводњавање, издвајање више новца за Позориште и институције које трпе у пословању због појаве вируса корона, развој привреде....

- Проблематизовао је и угрозио рад локалне управе, стављањем, а потом неодговорним повлачењем из скупштинске процедуре Приједлога буџета за ову годину - истакнуто је у саопштењу СДС-а Семберија.

У овој странци сматрају да наведени корисници сада имају право питати Петровића гдје је новац и због чега је, и прије него што је саслушао амандмане скупштинске већине, утврдио да је ријеч о "лоповлуку и крађи".

- Петровићево оправдавање како није угрожено функционисање града, јер је на снази Уредба о привременом финансирању говори да или нема елементарно знање о буџету, или је свјесно спреман зауставити развој Бијељине и изазвати кризе ради постизања сопствене политичке промоције. Само усвојени буџет омогућава пуно финансирање и реализацију убрзаног развоја Семберије - истичу у овој странци.

У саопштењу се наводи да Петровић упорним одбијањем да постигне политички договор са Коалицијом "Договор за Бијељину", иза које стоји 38.000 гласова грађана Семберије, затим самовољним именовањем в.д. начелника одјељења, упркос приједлогу скупштинске већине, писањем саопштења у име Градске управе у којем вријеђа народне одборничке већине грађана, показује тежњу коришћења функције градоначелника и Управе као полуга за изазивање политичке дестабилизације и подјела.

Уколико то Петровић не може или неће да схвати и убудуће настави са неодговорним поступцима, из СДС-а Семберија су навели да сами грађани имају пуно право да покрену поступак преиспитивања повјерења који су му дали.

- Увјерени смо да грађани подржавају став према којем позиција градоначелника и градска администрација нису власништво било ког појединца и нико их не може користити у личне сврхе. То је извршни орган локалне власти који Скупштини - као врховном изразу народне воље - даје приједлоге одлука и подноси извјештаје и са којом мора одговорно сарађивати у интересу свих - наводе из СДС Семберија.

Из СДС Семберија су оцијенили и да је Петровић за протеклих 100 дана остварио све што је обећао у току предизборне кампање - велико ништа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана