Саша Амиџић из Градишке кулинарским мајсторијама жели да учи младе у Српској

Милан Вујић
Саша Амиџић из Градишке кулинарским мајсторијама жели да учи младе у Српској

Градишка - Саша Амиџић из Градишке, када је прије двадесет година кренуо из свог родног краја у бијели свијет, није ни претпостављао да ће га опловити неколико пута на суперлуксузним крузерима, прекоокеанским бродовима и јахтама и да ће са репутацијом шефа кулинарства поново доћи у свој град.

За двије деценије пловидбе Саша се задржавао у Мексику, САД, Монаку, Данској, Кипру, Ирској и другим свјетским дестинацијама.

Послије свега, овај врхунски кувар вратио се у свој родни крај са жељом да своје знање пренесе на младе и да им олакша пут у магији званој кулинарство. Амиџић планира да организује семинаре из кулинарства широм Српске и БиХ на којима ће презентовати своје умијеће у кухињи и давати савјете младима који желе да се баве тим послом.

- Отишао сам из Градишке у Словенију 1998. године. Имао сам диплому у џепу, али сам убрзо сазнао да тек треба да учим и имао сам срећу да су ми знање несебично преносили велики мајстори кухиње. Потом сам отишао у Данску, па прекоокеанским бродом у Америку. Стално сам се усавршавао и напредовао, па су ме путеви навели на луксузне јахте у Монаку, водеће хотеле у Ирској, Данској, Швајцарској, Италији, Кипру и Аустрији - прича Амиџић.

Он је почетком љета ове године имао запажену улогу и на Другом међународном сајму хране, пића и опреме (Ин Хореца) 2019. у Сарајеву. Са најеминентнијим куварима са наших простора учествовао је у панел дискусији на тему “Модернизација традиционалне хране”.

- Дао сам свој скромни допринос на тему утицај туризма на гастрономију. То је очигледно на примјеру мог Поткозарја. Многима је познато да су Козарчани били храбри људи и да су дали велике жртве у борби против фашизма. Многи због тих историјских чињеница долазе на Козару. Међутим, кад би на Козари могли пробати наша традиционална јела, долазили би у већем броју. Такође, када би знали да у мојим Грбавцима могу попити најбољу шљивовицу, јести најбоље специјалитете испод сача или са ражња, туризам би тамо цвјетао. То је та неминовност, повезати кулинарство са туризмом - објашњава Амиџић.

Овај кувар прича да је потпуно спреман да младим људима покаже свој богати репертоар знања и укаже на потребу да схвате да је куварско часно занимање и у свијету веома цијењено.

- Мораш дати, да би могао брати. То је моја девиза. Кувари су у свијету господа, њихове зараде су знатно веће и од плата појединих функционера у БиХ. Због тога младе треба учити да се не стиде тог занимања, већ да га раде часно и поштено и резултати ће доћи временом - казао је Амиџић.

Његово богато искуство говори да су кувари људи од повјерења који праве специјалитете за бизнисмене, врхунске спортисте, умјетнике и туристе.

Волонтеризам

Саша Амиџић наводи да својим највећим успјехом сматра што је 365 дана волонтерски кувао у дому за дјецу која су била жртве дроге, алкохола и насиља у породици.

- То је ми је заиста било највеће задовољство - рекао је Амиџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана