Шаре по рецепту баке Надежде Рогатичанки Соњи Каришик донијеле побједу

Сретен Митровић
Шаре по рецепту баке Надежде Рогатичанки Соњи Каришик донијеле побједу

РОГАТИЦА - У нашем народу се каже да трећи пут Бог помаже, а Соњи Каришик (30) из Рогатице помогао је у четвртом покушају те је у врло јакој конкуренцији освојила прво мјесто и награду за најљепши славски колач на такмичењу, у оквиру Илинданског сабора “Борике 2022”.

Каришикова је била једна од 26 учесница овог јединственог такмичења боричког краја и Рогатице, које је организовала општинска Туристичка организација. Побједница је за “Глас Српске” испричала како је у ранија три надметања била у самом врху, али да су детаљи превагнули.

- Овога пута све се поклопило и постала сам шампион овог јединственог такмичења. Мој крсни колач добио је од посебног жирија највећу оцјену, а ја награду од 200 марака за труд - казала је Соња.

На припрему побједничког славског колача утрошила је око два сата. 

- За мој, сада могу казати, најколач користила сам око килограм и по брашна тип 400, воду, хљебни квасац (герму) и со. Заправо, све као да спремам обичан свакодневни хљеб, што је за мене нормалан кућни посао - појаснила је Соња. 

Посебну пажњу и креативност захтијевала је фаза шарања колача.

- Ту ми је помогла и моја бака по оцу Надежда. Тиме је дошла до изражаја она народна “са баке на унуку”. Њених скоро 80 година богатог животног искуства и моја младост и спретност донијели су очекиване позитивне резултате - каже Соња. Додала је да су због тога обје неизмјерно задовољне и поносне.

- При осмишљавању шара на колачу пошле смо од врха замишљене куће домаћина у којој се слави крсна слава и сједе гости и укућани. Остали дио колача уз помоћ класја жита подијелиле смо на четири једнака дијела. У њих смо смјестиле троструку крсну свијећу и кадионицу. Ту су и три ћирилична слова “С”, чија симболика је позната, а у четвртом дијелу смјестиле смо слово “И”, јер се колач припрема уз Илиндан. Извајале смо и четири голуба као симбол мира у кући и ван ње. Нашло се и мјесто за буре од ракије и низ других ситнијих детаља који симболизују срећу и берићетно љето и годину - испричала је Соња.

Додала је да шарање колача за њу представља велико задовољство.

- Не само уз Илиндан и такмичење, него и за нашу крсну славу Ђурђевдан. Тада је уз баку и мене обавезно и моја мама Слађана, која је такође искуство у прављењу славског колача стекла од своје баке и мајке. Она своје искуство преноси на мене и ја се надам да ћу постати мајстор овог посла и ако буде заинтересованих моћи ћу преносити на друге, млађе жене и дјевојке - казала је Соња.

Остале награде

Уз побједницу Соњу Каришик, која је била међу најмлађим учесницама надметања на Борикама за најљепши крсни колач, такмичило се још 25 жена, окупљених у удружењима жена “Борике” и “Рогатица”. Друго мјесто припало је Анђелки Ђерић, професорки српског језика у пензији из Рогатице, а треће Владанки Рацковић, домаћици из Пљешевице код Рогатице. Награде најбољим учесницима уручио је начелник Рогатице Милорад Јагодић, као покровитељ такмичења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана