Шамчанка између Француске и Српске, изабрала своју отаџбину

Срна / Светлана Павловић
Foto: Срна

ШАМАЦ- У времену када млади, школовани и талентовани људи одлазе тражећи своје мјесто под сунцем, Шамчанка Наташа Лујић Новић, професор француског језика, бирајући између Француске и останка у Републици Српској и Србији, изабрала је да живи и ради у својој отаџбини.

Новићева својим примјером показује да упорност и постављени циљеви имају своје предности.

Основну школу и Гимназију завршила је у Шамцу, а школовање је наставила у Бањалуци на Филолошком Факултету /Департман за Француски језик и књижевност/.

"Током основних студија имала сам прилику да академске 2019/2020 године учестујем у Ерзамус + пројекту размјене студената и да добијем стипендију. Провела сам семестар на Факултету за језике и књижевност у Поатјеу у Француској", објашава она за Срну.

Новићева истиче да је у Француској упознала другачији академски систем и приступ раду, научила нешто ново из области књижевности, а имала је и прилику да се спријатељи са студентима из цијелог свијета и укључи у разне хуманитарне акције.

"Осим чињенице да сам проширила знање из неколико страних језика, упознала сам дио богате француске културе и умјетности. То искуство је обогатило моју биографију и допринијело да лакше упишем мастер судије на Универзитету у Поатјеу, те добијем стипендију Владе Француске за наставак школовања", наводи она.

Дипломирала је на основним студијама, школовање наставила на мастер студијама из дидактике на Универзитету у Поатјеу у француској , те током мастер студија имала стипендију.

"Стручну праксу сам одрадила у Центру за српски језик као страни и нематерњи на Универзтету у Нишу. Током праксе, направила сам уџбеник за српски као страни језик, држала наставу групи руских студената, превела страницу Центра за француски језик , писала за Блог Филозофског факултета у Нишу... Све то је било посебно искуство за мене, будући да сам имала прилику да предајем свој матерњи језик према којем гајим посебан афинитет", напомиње Новићева.

Она напомиње да је имала прилику да студира, чак и да ради као студент у иностранству, али се, ипак, одлучила да свој академски и професионални пут и живот настави у Републици Српској и Србији.

"Моја амбиција је да наставим и даље. Уписала сам други мастер и настављам рад на Департману за француски језик и књижевност Универзитета у Нишу из области Француске књижевности", каже Лујић Новић.

Она напомиње да се, осим професорског позива, бави писањем приповијетки, прича и пјесама у прози, који су објављивани у зборницима у Србији и иностранству.

Наташа Лујић Новић каже да се одучила за француски и српски, јер то воли, иако перфектно говори енглески, који је учила током цијелог школовања.

"Када иза себе имате пожртвовану породицу и када имате љубав према ономе што радите - све се може. Поручила бих младима да се школују и ван наше земље, али да своје знање пренесу у земљу у којој су рођени, гдје су им коријени. Знања никада доста. Исплатиће се у животу", истиче Новићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана