Шамац: Солидна зарада од корнишона

Срна
Шамац: Солидна зарада од корнишона

ШАМАЦ - Једно домаћинство може солидно зарадити од производње краставца корнишона, принос је око седам тона по дунуму, а зарада за три мјесеца око 8.000 КМ, рекли су из њемачке фирма "Карл Кине" током састанка са пољопривредним произвођачима у Шамцу.

Руководилац ове њемачке фирме у БиХ Бошко Чопрка истакао је да ова фирма са сједиштем у Хамбургу има дугу традицију и да кооперантима даје комплетан репроматеријал за производњу - од гнојива, садница, фолије, система за наводњавање.

Он је додао да током сезоне и прије садње тим агронома ове фирме на терену дају подршку кооперантима, дају им упутства, препоруке за примјену агротехничких мјера.

"Исплату вршимо сваких седам дана, имамо загарантоване цијене које држимо цијеле године и које се у сезони не мијењају", каже Чопрка.

Од пољопривредних произвођача, како је рекао, траже рад, да имају пола дунума или више земље и довољан извор воде за наводњавање.

Он је указао да једно домаћинство може солидно зарадити од производње корнишона, да је принос око седам тона по дунуму, а зарада за три мјесеца око 8.000 КМ.

Чопрка каже да су неки кооперанти имали више од 10 тона по дунуму и приходе од 10.000 до 12.000 КМ.

"Радимо у 14 општина, а план је да проширимо производњу и на Шамац, Прњавор, да повежемо тај дио од Шамца до Дубице", рекао је он и додао да кооперанти могу потписати уговор са агрономима ове њемачке фирма у општини Шамац.

Начелник Одјељења за привреду и инспекцијске послове у општини Шамац Предраг Недић рекао је да општина подржава овакве иницијативе и да је циљ да се локални пољопривредници заинтересују за овај вид прозводње, те да њемачка фирма "Карл Кине" прошири дјеловање на подручје Шамца.

Он је напоменуо да општина планира подстицаје за овакве видове производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана