Шамац: Почела обука у шивењу

Srna
Шамац: Почела обука у шивењу

ШАМАЦ - Коло српских сестара "Косовка дјевојка" из Шамца почело је реализацију пројекта "Обука жена у занатима" за који је путем Јавног позива аплицирала у јулу прошле године и добила 2.000 КМ од Министарства за локлану управу и самоуправу Републике Српске, рекла је Срни предсједница овог удружења Ана Симеуновић.

Она је навела да пројекат подразумијева три фазе - обуку жена у шивењу, везу и ткању.

"Од средстава које смо добиле купиле смо неопходан материјал и намјештај који је био потребан, плакаре, сто за кројење, три машине за шивење, те даску за пеглање и професионалну пеглу", рекла је Симеуновићева.

Она је навела да су започеле обуку у шивењу, те да им се придржио и подмладак који учи да везе.

Симеуновићева је истакла да су у вријеме епидемије вируса корона биле онемогућене да раде, те да су чим су се ублажиле мјере започели са активностима, а први задатак им је био израда маски.

"Урадиле смо одређен број маски и продале их, а средства од 450 КМ прослиједиле

у хуманитарне сврхе за лијечење Саре Максимовић. Очекујемо још средстава од продаје маски које ћемо такође прослиједити за Сару", навела је Симеуновићева.

Она је додала да се у јулу ове године очекује Јавни позив од Министарства локалне управе и самоуправе на који ће аплицирати за другу фазу пројекта.

Коло српских сестара "Косовка дјевојка" има 20 чланица од којих је седам стално активне, а остале по потреби и углавном раде хуманитарно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана