Шамац: Доба короне открило скривене јеленине таленте

Срна
Шамац: Доба короне открило скривене јеленине таленте

ШАМАЦ - Јелена Зарић (67), самохрана мајка из села Трњак, у општини Оџак, почела је током епидемије вируса корона да се бави плетњем и кувањем и да открива своје таленте.

За вријеме короне није могла да излази напоље, па је почела да пара старе џемпере и везе на јутаним врећама, а онда је те радове поклањала пријатељима.

Истовремено, почела је да спрема чајеве, кантарионова уља, зимницу, све врсте слатка и пекмезе.

“Да плетем чарапе знала сам одмалена, наслиједила сам то од моје мајке Милеве и наставила то да радим. Највише сам се активирала за вријеме короне. Да би извезла једну столичарку потребно ми је 16 сати. Два радна дана по осам сати - као да сам била на послу”, прича Зарићева.

Јелена не купује вуну него пара старе ствари, а онда мота и везе. Везе на јутаним врећама, мада их тешко набавља. Везе и детаље на торби и гоблене.

“Због мале пензије, двије године сам ишла у Беч да чувам старе особе и тако сакупљала новац за мог унука да га школујем. Срећна сам, он ми је то узвратио факултетском дипломом”, наводи Зарићева, која ужива у својим откривеним талентима.

Јелена напомиње да је за три мјесеца боравка у Бечу, осим чувања старих и болесних, успјела да извезе Вилеров гоблен “Косовка дјевојка”.

“Волим јесен и жуту боју, сакупљам чајеве - имам их свих врста, волим цвијеће и свуда га садим. Уљепшала сам своју стару зграду цвијећем које редовно обилазим и његујем”, истиче она.

Осим веза гоблена на јутаним врећама, чајева и цвијећа, Јелена је заокупљена прављењем зимнице, разних пекмеза и сланих и слатких мирођија.

“Правим и по наруџби, али без накнаде. Било ми је смијешно за вријеме короне јер су се људи жалили да им је досадно. Толико лијепих садржаја живот нуди само треба узети. Све се може, ако човјек има воље”, ГОВОРИ Зарићева.

Она поручује да је “живот саткан од тананих нити - за коју год ухватиш боли”.

“Али, само храбри те нити састављају и продужавају себи пут ка срећи”, прича Јелена Зарић, пензионерка којој је живот испуњен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана