“Шакалијада” у Дервенти окупила више од 700 ловаца, одстријељено 10 шакала

Срна
“Шакалијада” у Дервенти окупила више од 700 ловаца, одстријељено 10 шакала

ДЕРВЕНТА - У Дервенти је одржана пета ловачка манифестација “Шакалијада”, која је окупила више 700 ловаца из Републике Српске, Федерације БиХ и Словеније, а одстријељено је 10 шакала на ширем подручју локалне заједнице.

Министар пољопривреде, шумарства и водопровреде Републике Српске Саво Минић рекао је да ће Влада Српске путем ресорног министарства у Правилнику за 2023. годину планирати средства када је ријеч о ловном туризму и оваквим манифестацијама.

Он је рекао да бројност ловаца и пун шатор показују да је ријеч о веома успјешној организацији и манифестацији, која није одржана у вријеме пандемије вируса корона.

“Данас се не лови племенита дивљач, данас је један дан у ловишту када смањујемо предатора. Ми ловци се првенствено бавимо заштитом и узгојем дивљачи, а на другој страни ово је једна од традиционалних манифестација”, истакао је Минић, који је и предсједник Ловачког савеза Републике Српске.

Према његовим ријечима, има неколико врста шакала који мигрирају и који су задњих година стигли и на наша подручја.

“Савез је упутио захтјев Министарству да се реагује на њихову појаву, и мораћемо видјети које су мјере, осим ових манифестација, да смањимо њихов број на минимум, који неће правити рапидну штету у ловишту”, рекао је Минић.

Он је додао да ће Савеза завршити календар свих манифестација и активности које има у току године.

Предсједник Ловачког удружења “Мотајица” Дарко Бећаревић изразио је задовољство што су као организатори успјели да окупе већи број ловаца, рекордан број од када постоји ова манифестација.

“Прије пет година кренули смо са организацијом и имали смо 170 ловаца, а данас је окупљено више од 700 ловаца. Манифестација и организација прераста у лијепу традицију, промоцију ловачког удружења и нашег града”, рекао је Бећеревић.

Он је навео да су подршку организацији дали локална управа, Туристичка организација града Дервента и многи други.

“Наш примарни циљ није само лов, већ дружење ловаца, упознавање и стицање нових пријатељстава. Са нама су ловци из Словеније који су дошли први пут 2020. године, али због појаве вируса корона нису долазили до данас, и опет су ту са нама, одушевљени су организацијом и свим другим”, додао је Бећеревић.

Данашњој манифестацији присуствовали су замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић, народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, генерални директор “Шума Републике Српске” Славен Гојковић и многи други гости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана