Сајам женског предузетништва у Бијељини: Вриједне руке заслужују подршку

Љиљана Алексић
Сајам женског предузетништва у Бијељини: Вриједне руке заслужују подршку

БИЈЕЉИНА - Традиционалне ношње, јела справљена по старим рецептима, тинктуре, мелеми, иконе и мноштво других рукотворина изложени су у центру Бијељине у оквиру Сајма женског предузетништва под називом “Вриједне руке Семберије” који је јуче отворен.

Дводневни сајам, који организују градска Агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи за Занатско-предузетничким удружењем “Предузетник” и Женском задругом, окупио је 14 излагача.

- Охрабриле смо се да у овој тешкој ситуацији направимо догађај за жене. Основни циљ је да жене покажу своју снагу суграђанима и да суграђанкама које су у сивој зони дамо охрабрење и покажемо да Агенција стоји иза њих, да ћемо им помоћи да се региструју и изађу на тржиште - рекла је директорица Агенције за развој малих и средњих предузећа Татјана Благојевић.

Она је истакла да је датум за отварање сајма изабран јер се тада обиљежава Света Петка, иначе заштитница жена, наглашавајући да су Бијељинке веома заинтересоване да се баве предузетништвом, али нажалост доста њих нема храброст да изађе на тржиште.

Директорица Женске задруге Свјетлана Рашевић Сарић каже да женско предузетништво у Бијељини има снагу и потенцијал.

- Без обзира на вирус корона жене морају да обављају своје послове. Ми смо овдје представили радове корисница Сигурне куће у оквиру Фондације “Лара” у Бијељини, а ријеч је о декупаж техници који су дио радно-окупационе технике - истакла је Рашевић Сарић и додала да је то један вид помоћи женама жртвама насиља у породици.

Предсједница Удружења за очување традиције и старих заната “Етно-креатива” из Јање Цвија Крајишник рекла је да су овакве манифестације веома битне јер могу да покажу суграђанима шта је то оно што чланице свакодневно раде, посебно у оваквој ситуацији када дуго нису имале прилику да се представе.

- Представили смо ношње, ткање и вез, као и остале кућне радиности, те неке модерније занате попут израде икона, декупаж технике и слично. Имамо чланицу која се годинама бави израдом мелема, природне козметике, а почели смо недавно са израдом домаћих сапуна са свим природним састојцима - рекла је Крајишник.

Ресторан “Ловац” познат је по традиционалним јелима и домаћим производима, а власница Снежана Тодоровић каже да је овај сајам прилика да грађани погледају њихову гастро понуду.

- Сваки сајам је битан и трудимо се да будемо присутни на свим  манифестацијама. Представили смо наше производе, од јела, преко зачина до ракије и меда - каже Тодоровићева.

Бијељинка Свјетлана Ђурић бави се сакупљањем биљака и производњом мелема и тинктура.

- Берем биљке на Мајевици и онда их сортирам, сушим за чајеве а остало прерађујем за тинктуре и мелеме. Овај сајам је добро дошао за промоцију наших производа а и да зарадимо неку марку - каже Ђурићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана