Сајам у Угљевику: Добар род и квалитет шљиве, тржиште обезбијеђено тржиште

Срна
Сајам у Угљевику: Добар род и квалитет шљиве, тржиште обезбијеђено тржиште

УГЉЕВИК - Девети Сајам шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику окупио је данас девет излагача који су промовисали домаћу производњу са стогодишњом традицијом у подмајевичком крају.

Организатор манифестације је локална Агенција за развој малих и средњих предузећа, а њен директор Милорад Јовичић рекао је новинарима да је овогодишњи сајам специфичан због ситуације са вирусом корона и да је због тога број излагача десетороструко мањи него претходних година.

Један од највећих произвођача шљиве Драгиша Јовановић из Тутњевца, који има засад од 16 хектара воћа, каже да без европског тржишта домаћи произвођачи не би могли опстати.

- Код нас шљива брже доспије него у Србији јер су повољнији климатски услови, овогодишњи приноси су добри, а задовољни смо продајом - рекао је Јовановић.

Дестилерија "Епоха" из Бобетиног Брда код Лопара данас излаже производе од воћних ракија, а иако је почела са радом прије три године већ се окитила са 40 медаља за квалитет.

Власник Бојан Џувелековић рекао је да за потребе производње ракије сировине набавља од мајевичких и подмајевичких воћара.

Начелник општине Угљевик Василије Перић је са сарадницима обишао штандове и отворио Сајам шљиве, воћних ракија и меда који се одржава уз поштовање епидемиолошких мјера.

Перић је истакао да је циљ локалне управе да се повећа обим производње воћа, производа од воћа и пчеларства.

- Важно је да је ова била изузетно родна година када је ријеч о роду шљиве, која обилује у нашем крају и процјена је да је на тржиште ЕУ извезено преко 2.500 тона - рекао је Перић новинарима и додао да је Угљевик највећи извозник шљиве у Републици Српској.

Он је истакао да је у протеклом периоду општина Угљевик бесплатно додијелила преко 500.000 сандица шљиве воћарима, што је допринијело овако добрим резултатима.

- На нашем подручју имамо и довољан број хладњача, ријешили смо питање путне инфраструктуре и водоснабдијевања у руралним срединама, јер смо свјесни да су села најздравија средина и наш је циљ да очувамо становништво на овим просторима - рекао је Перић.

Према његовим ријечима, овогодишњи подстицај за привреду и пољопривреду у локалном буџету је 500.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана