Сајам пољопривредног и руралног развоја у Станарима окупио 35 излагача

Срна
Сајам пољопривредног и руралног развоја у Станарима окупио 35 излагача

СТАНАРИ - На Сајму пољопривреде и руралног развоја у Станарима данас је 35 излагача представило домаће пољопривредне производе и прерађивене, ручне радове и рукотворине.

Сајам, други по реду, организовало је Удружење “Пољопривредник” у сарадњи са Агенцијом за развој општине Станари и Центром за културу.

Предсједник станарског Удружења “Пољопривредник” Михајло Гаврић рекао је да је задовољан одзивом излагача који долазе са простора од Бањалуке до Високог, јер је и циљ манифестације да се омасови пољопривредна производња у Станарима и малим произвођачима обезбиједи простор да буду конкуретни и одрживи на тржишту.

Руководилац Ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, подручне јединице Добој, Радмила Цвијић поручила је да је ресорном министарству у интересу да се овакви сајмови омасове, као што је то случај у добојској регији.

Она је истакла да мали пољопривредни произвођачи, на којима је акценат, имају прилику да промовишу своју производњу, повежу се са купцима и продају своје производе.

“Циљ нам је да промовишемо диверзификацију пољопривредне производње додавањем вриједности производу, јер мали произвођач на овако прерађен, упокован и изрекламиран производ свакако постиже вишу цијену на тржишту”, навела је Цвијићева.

Она је указала на важност регистрације пољопривредника у комерцијална или некомерцијална газдинства како би стекла услове и за одговарајуће подстицаје.

Излагачи су указали на значај и предности сајамских манифестација ради размјене искустава, знања, али и пласирања производа, те непосредног контакта са купцима.

Ивана Бијелић из Бољанића рекла је да су за произвођаче ракије сајмови значајни и због оцјењивача који вреднују квалитет производа, који, када се једном достигне и не одступа, лако задржава и проналази пут до нових купаца.

“Наравно од вас се очекује да сте регистровано газдинство”, навела је Бјелићева, чије пољопривредно газдинство производи три врсте воћне ракије и наделеко познату “иву гостиљску” која се прави без кошпе и шећера, са седам трава, од којих је једна и трава ива.

“Златни микс” из Добоја представио се са мултивитаминским намазом од шест врста аутохтоних сорти јабука модификован са 14 органских састојака, а газдинство “Ристић” из Остружње Доње са 14 производа од ароније, коју узгајају на плантажи површине од три дунума.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић рекао је да овакве манифестације подстичу пољопривредну производњу, а предсједник Скупштине општине Денис Стевановић рекао је да локална власт води одговорну подстицајну политику.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана