Саборна црква у Мостару прославила славу Тројчиндан

Срна
Саборна црква у Мостару прославила славу Тројчиндан

МОСТАР - Саборна црква Свете тројице у Мостару прославила је данас славу Тројчиндан, а Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства из Мостара, Коњица, Требиња и Никшића.

На литургији је појао Црквени хор „Свети новомученик Станко“ из Никшића, који је дошао да увелича славу у Мостару. Славу су својим појањем уљепшала и дјеца која похађају православну вјеронауку.

Владика Димитрије је честитао православним вјерницима у Мостару славу и поручио да воле људе око себе и пазе једни на друге.

-Ми смо бића створена за вјечну заједницу са Христом, са Богом нашим, са Светом Тројицом, али и једни са другима, тако да пазимо једни на друге, тако да док смо још увијек овдје на земљи гледамо да се припремимо за вјечни живот. То ћемо радити тако што ћемо настојати да све око нас волимо, да никога не мрзимо, да наше срце преображавамо и чистимо, ољубављујемо и тако примамо Светога Духа - рекао је владика Димитрије.

Бесједећи на светој архијерејској литургији, игуман манастира Житомислић Данило поручио је да је данашњи празник испуњење Божије тајне спасења.

Он је подсјетио да је Господ страдао да би мученике своје сачувао у јединству.

-Јединство цркве је задатак који има свако од нас, свештеник или вјерник -поручио је игуман Данило.
Свештеник Радивоје Круљ честитао је славу Мостарцима и захвалио овогодишњим кумовима Борису Пешки и Здравку Гутићу, те омладини која је помогла да се прослави слава цркве.

Он је поручио вјерницима да је важно да граде заједништво.

-Само заједно и када исправљамо једни друге, када украшавамо једни друге, када пружамо руке једни другима, онда ће бити и будућности за нас у овом граду и за овај град - истакао је свештеник Круљ.

Гутић је поздравио присутне у своје име и у име Бориса Пешке, који није био у могућности да присуствује слави, истичући да су срећни што се у Мостару издигла Саборна црква и што се издиже српска заједница.

-Сањали смо 30 година да се наша црква у Мостару издигне. Сви смо дали колико смо дали и умјели. Има још много тога да се уради, али урадиће се - каже Гутић.

Свештеник Остоја Кнежевић, старјешина Саборног храма Светог Василија Острошког и тврдошког у Никшићу, рекао је да су Никшићани срећни што су на слави у Мостару и да се ту осјећају као своји међу својима.

-У овај град су долазили и наши преци разним поводима. Никшић и Мостар постају два значајна центра наше велике Херцеговине. Тако је било и нека тако и остане -нагласио је свештеник Кнежевић.

Литургији и слави Саборне цркве присуствовао је и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, директор Републичког Секретаријата за вјере Драган Давидовић, начелник Невесиња Миленко Авдаловић.

Прослави славе храма и литургији присуствовали су и директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић, декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић, те представници јавног живота и бројни вјерници из цијеле Херцеговине.
Након литургије припремљено је послужење за све присутне код Старе цркве, а Српски омладински клуб „Божури“ организовао је турнир у стоном тенису.

Саборна црква Свете Тројице до рата је била највећи православни храм на Балкану. Запаљена је и минирана до темеља 15. јуна 1992. године.

Црква још није до краја обновљена и у њој се не врше редовна богослужења, али откако је почела обнова 2010. године сваке године се служи за Тројичиндан.

Грађевински радови на Саборном храму су завршени, а остало је да се уради ентеријер, партер, капија, потпорни зид.
Обнова је почела 2010. године, а црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је ријеч о националном споменику културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана