Са новом годином веће шансе за оздрављење

Д. С.
Са новом годином веће шансе за оздрављење

Бањалука - Закон о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, који је прије двадесетак дана усвојила Народна скупштина РС, у петак ће ступити на снагу.

Овај закон у петак је објављен у "Службеном гласнику РС", а његовим ступањем на снагу стичу се услови за оснивање Фонда солидарности, који ће бити спас за обољеле до 18 година старости.

Генерални секретар Службе предсједника РС Синиша Каран истакао је да је сљедећи корак на Влади Српске, чији је задатак да именује комплетну управљачку структуру Фонда.

- Жеља свих нас је да фонд солидарности са новом годином почне да ради - казао је Каран.

Из буџета РС биће издвајано 0,025 одсто од остварених пореских и непореских прихода у претходној финансијској години умањених за износ доприноса за социјално осигурање, а исти проценат од прихода издвајаће и локалне заједнице. Становници, који то буду жељели, мјесечно ће издвајати 0,25 одсто плате, а новац ће се моћи уплатити и директно у фонд. Посебан допринос за солидарност иде на терет буџетских корисника, јавних предузећа, установа, органа управе, управних организација у износу од пет одсто цијене купљеног службеног аутомобила, осим возила МУП-а и здравствених установа.

Овај закон донесен је на приједлог предсједника РС Милорада Додика, који се крајем априла ове године о формирању фонда солидарности договорио са представницима удружења чији су циљеви усмјерени на побољшање услова за лијечење обољеле дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана