Руска медицинска делегација похвалила опремљеност и рад болнице "Свети врачеви" у Бијељини

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Руска медицинска делегација, која борави у тродневној посјети Болници "Свети врачеви" у Бијељини, похвалила је опремљеност, менаџмент и рад ове здравствене установе у условима пандемије вируса корона.

"Бијељинска болница је на високом нивоу организације, а у неким областима чак надмашује и веће међународне клинике из угла опреме и менаџмента", рекла је новинарима руководилац дванаесточлане руске медицинске делегације Алина Петиченко.

Она је навела да ни у Русији нису била једноставна времена и да је ковид направио свима проблеме, независно од националности и држављанства, Петиченко је истакла да је бијељинска регија по проценту обољелих на задовољавајућем нивоу и да је томе умногоме допринио успјешан менаџер на челу Болнице Златко Максимовић и његов добар тим сарадника.

Директор Фонда међународног медицинског кластера из Москве Светлана Габитова рекла је за бијељинску болницу да је опремљена најбољом и најсавременијом опремом, да има моћан информациони систем, фантастичног руководица и висококвалификован тим љекара који се успјешно боре са свим тешкоћама изазваним ковидом.

Она је издвојила квалитет тестова и рекла да је на међународном нивоу фантастичан показатељ то што се резултати добијају за четири до 24 часа, те оцијенила да је показатељ нивоа смртности добар, као и капацитет у ковид болници.

"Ми у Фонду међународног медицинског кластера у Москви стално анализирамо напредна међународна искуства у борби против пандемије и на сљедећу конференцију позваћемо директора бијељинске болнице Максимовића да подијели своје искуство, јер има о чему да исприча", рекла је Габитова.

Максимовић је тродневну посјету руских медицинских стручњака бијељинској болници назвао великим догађајем за ову здравствену установу, град и цијелу Републику Српску и најавио наставак успјешне међународне сарадње у борби против пандемије.

"Ово је година знања у бијељинској болници и биће ту стручњака и из других дијелова свијета", рекао је Максимовић.

Према његовим ријечима, љекари бијељинске Болнице данас су представили своја искуства у раду и борби против ковида, а сутра ће руске колеге пренијети искуства о борби са пандемијом и раду здравственог система у Русији.

"Ова сарадња ће се наставити, највише улагањем у знање кроз размјену искустава, јер знамо колико је руска медицина напредовала и које су њихове могућности", истакао је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана