Рониоци из Чешке у Новом Граду припремају уклањање бомбе из Сане

ATV
Рониоци из Чешке у Новом Граду припремају уклањање бомбе из Сане

Црвени чамци под градским и жељезничким мостом преко Сане у Новом Граду, цијели камп са шаторима на обали, али разлога за узбуну нема. Рониоци Републичке управе цивилне заштите, МУП Републике Српске и њихове колеге из Министарства унутрашњих послова Чешке држе све под контролом. Ових дана раде подводно снимање како би прецизно лоцирали заостале бомбе из II свјетског и отаџбинског рата.

“Код градског моста очекујемо авио бомбу из II свјетског рата од 250 килограма, а на локацији жељезнички мост очекујемо такође авио бомбе из II свјетског рата, али су мање разорне моћи, негдје око 50 килограма укупне масе, а количина око шест комада”, изјавио је Драган Кос, помоћник директора за деминирање Републичке управе цивилне заштите.

Дугогодишњу сарадњу има наша РУЦЗ са колегама из чешке полиције. Чеси помажу у подводном вађењу заостале муниције и обучавају наше рониоце, како би тај посао једног дана могли да обављају самостално. На обалу Сане су довели 25 људи - полицајце рониоце, пиротехничаре, ватрогасце, екипу хитне помоћи, чак и преводиоца.

“Тренутно смо обиљежили сектор, као што можете видјети. Са нама су дошли и наше колеге ватрогасци из Лучина. Они су тренутно на трену и раде са пумпом под високим притиском, која млазом чисти дно од различитог седимента. Послије подне ћемо употребити још један уређај који се зове магнетометар, да бисмо пробали да тачно лоцирамо бомбу. На основу идентификације метала који је тамо присутан”, рекао је Филип Липовски, капетан у Министарству унутрашњих послова Чешке.

“Видљивост је око један метар, али има доста седимента, отприлике 120 цм седимента различитог. Након првотног зарона смо одлучили да морамо тај седимент скинути да бисмо могли да пронађемо ту бомбу. Нажалост сада не могу да кажем колико ће да, траје да скинемо потпуно тај седимент”, оцијенио је Рене Пех, поручник у МУП-у Чешке.

Становници Новог Града до 25. августа могу да очекују ситуацију сличну оној од прошле године, када ће дио града бити блокиран, а већи дио и евакуисан, како би припадници РУЦЗ и нихове колеге из Чешке могле да из воде испод градског моста извуку неексплодирану бомбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана