Рогатичанка Магдалена Илић уз петице нанизала и рекорде у атлетици

Сретен Митровић
Рогатичанка Магдалена Илић уз петице нанизала и рекорде у атлетици

РОГАТИЦА - Име Рогатичанке Магдалене Илић (16) остаће уписано у аналима тамошње Основне школе “Свети Сава” јер је као одличан ученик и врсна атлетичарка носилац прве посебне дипломе за изузетне резултате на пољу спорта и допринос афирмацији ове образовне установе и општине.

Иако су је двије “случајне” четворке раније током школовања искључиле из конкуренције за ученика генерације, нису јој сметале да побере ловорике на другом, спортском пољу, због чега ју је посебно наградио и начелник општине Милорад Јагодић.

Ова мала матуранткиња окитила се са 52 медаље, од којих 23 златне, 14 сребрних и 15 бронзаних, на разним, најчешће републичким и државним спортским такмичењима, у скоку увис са личним рекордом 153 центиметра, скоку удаљ са 4,65 метара и трци преко препона до 100 метара са 17,50 секунди, а о признањима на школским и општинским такмичењима да се и не говори.

- Ако бих рачунала трчкарања за стоком у родном Горњем Осову, десетак километара удаљеном од Рогатице, атлетиком сам се почела бавити још од времена кад сам проходала - почиње Магдалена за “Глас” причу о својим почецима. Ипак, званично се атлетиком почела бавити 2016. године, када је постала чланица Српског атлетског клуба (САК), а прва освојена медаља била је златна, коју је “зарадила” као цицибанка у скоку увис на првенству Републике Српске 2017. године.

- Исте године дошла је и сребрна медаља, опет у конкуренцији цицибанки, на првенству БиХ за млађе пионире у Републици Српској. Већ наредне, 2018. дошло је првенство за млађе пионире БиХ и поново златна медаља у трци са препонама на 80 метара. Те године као млађа пионирка освојила сам и бронзу на првенству Републике Српске у штафети 4џ100 метара - набраја успјехе ова талентована тинејџерка. И трећа година бављења атлетиком била је пуна такмичења и освојених медаља.

- Злато сам освојила на атлетском митингу у Сремској Митровици. Као старија пионирка у скоку увис побиједила сам на првенству Републике Српске и БиХ. Донијела сам злато и са атлетског митинга у Горажду, у скоку увис са дворанских првенстава БиХ и у Београду, те Нестле купу БиХ. У тој, 2019. години, сребрне медаље освојила сам на пионирском првенству Републике Српске и БиХ и у скоку увис на атлетском митингу у Читлуку - прича она.

Берићетне су биле и 2020. и 2021. година. Магдалена, која се већ такмичи у категорији млађих јуниорки, посебно истиче Свјетско школско првенство у Београду, гдје је у скоку увис у веома јакој конкуренцији освојила бронзану медаљу и све тако до ове године и учешћа на дворанском првенству БиХ у скоку увис и освојене сребрне медаље. Сребро је освојила и на регионалном такмичењу Малих олимпијских игара (МОИ) Републике Српске и Првенству БиХ за млађе јуниорке.

- Сви успјеси стигли су уз подршку тренера Дејана Мићевића - рече на крају ова млада, перспективна атлетичарка, која се тренутно припрема за предстојеће 57. међуопштинске омладинске спортске игре (МОСИ), које ће се одржати од 20 до 24. јула у Новој Вароши, а на које је до сада учешће пријавило 28 општина са тромеђе Србије, БиХ и Црне Горе.

Брига о фарми

Осим учења и спорта, Магдалена помаже и у обављању пољопривредних радова у домаћинству, гдје живи са мајком, оцем, сестром и братом. Посебно се брине о фарми коза која броји скоро 100 грла, а има и своје мезимце међу јарићима.

Овогодишње ферије провешће у свом Осову и припремати се за наставак школовања у рогатичкој гимназији, у коју се већ уписала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана